Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Дигитални будители в цялата страна успешно внедряват нови технологии в образованието

Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, Станислава Стефанова, ЧСОУ "Цар Симеон Велики", в „Бизнес старт”, 28.06.2023

11:50 | 28 юни 2023
Обновен: 13:19 | 30 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Сърцати учители има навсякъде в България и те трябва да бъдат поощрявани и давани за пример. Хубаво е добри новини да са в ефир и да се види, че има и друга реалност в България с успешни млади хора, които внедряват информационни технологии в образованието. Това каза Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

Калъчева коментира връчените отличия на учители в конкурса на БАИТ за 2023 година.

„Установихме, че има дигитални будители в цялата страна. Географията беше такава, че от София само двама бяха от отличените. Останалите бяха от цялата страна – от по-малки населени места, от областни центрове. ..По-малкото населено място като че ли има по-малки възможностите, но там хората имат възрожденски дух и то в хубавия смисъл на думата и те се опитват да компенсират всячески това, използвайки много рационално и националните програми, по които всички те кандидатстват, за да може да се случват нещата там”, разказа Калъчева.

По думите ѝ обучението по наука, технологии, инженерство и математика и то във взаимна свързаност между тях, както е при СТЕМ обучението, е много важно, за да се подготвят наистина младите хора  за реалния живот и за реалния бизнес.

„Използвам различни дигитални технологии, работим с телефоните, всякакви приложения, онлайн симулации. Онлайн технологиите ни помагат да правим онлайн експерименти. Дори най-скучният материал, поднесен като игра чрез дигитални технологии, става наистина интересен за учениците”, сподели Станислава Стефанова, учител в ЧСОУ "Цар Симеон Велики", която е един от отличените в конкурса преподаватели.

СТЕМ центровете са изключително важни, но по-важно е това, което се прави вътре в тях, посочи Стефанова и допълни, че дори да имаме най-идеалната среда, ако ние не знаем как да ангажираме учениците си, ако не им покажем приложимостта на този СТЕМ център и науката, резултатите ще бъдат нулеви.

„Така че вярвам, че ролята на учителя е много голяма, много ключова и много важна”.

Според Стефанова е важно в децата да бъде развивано критично мислене, аналитично мислене, емоционална интелигентност, дигитални умения, комуникационни умения.

„Аз много залагам на различни проектни дейности, правим много казуси, учениците влизат в ролята на лекари, на криминалисти, на министри на опазване на околната среда и имат много сложни предизвикателства, които трябва да решат, но използвайки своите знания по науки. И по този начин те виждат защо им е нужно това в живота. Децата виждат смисъла от образованието, което е най-важното според мен”, подчерта Стефанова.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.