Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Компания за бързо финансиране на малки бизнеси се листва на пазара BEAM

д-р Ирена Вачева, изп. директор на "ИпоТех Софком", в „Бизнес старт”, 15.06.2023

12:51 | 15 юни 2023
Обновен: 11:04 | 18 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Компанията "ИпоТех Софком" финансира хора, които нямат достъп до банково финансиране. Обикновено това са клиенти, които имат малък бизнес и в момента са в ликвидна криза, като се нуждаят от бързо финансиране. Ние три пъти по-бързо можем да одобрим и да стигнем до даване на кредит и до усвояване на самия кредит. Около 30,000 лева е средният кредит, който клиентите ни ползват за бизнеса си. Това разказа д-р Ирена Вачева, изпълнителен директор на "ИпоТех Софком", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Повечето ни клиенти са физически лица, защото ние даваме кредит само срещу обезпечение с имоти. Така че не изследваме толкова структурата на бизнеса и как се развива, а самото обезпечение и така гарантираме парите на нашите инвеститори, обясни Вачева.

„Към днешна дата сме раздали кредити за 3,5 милиона лева на около 55 клиенти. Основно тези клиенти са от ресторантьорския бизнес, има и от сферата на производство. .. Обикновено продуктът е за 10 години, но клиентите ни връщат кредита по-скоро -  след година-две, когато си възстановят паричните потоци”.

Коментирайки ролята на изкуствения интелект в развитието на компанията, събеседникът посочи, че тъй като много клиенти мислят, че компанията раздава бързи кредити и може да си купят жилище с тях, то отнема много време да им се обясни какъв точно е продуктът и да се намери точният клиент.

„Това мисля, че изкуствен интелект, може да го намали като време и като разходи”.

"ИпоТех Софком" ще търси 3 млн. лева капитал на пазара, които планира да инвестира плавно в апартаменти и къщи.

„През 2006 година заложните къщи пуснаха привилегировани акции за десет години по същия начин, така че ние това сме го правили и сега повтаряме модела, защото тогава беше успешен. През 2016 година те се конвертираха в обикновени акции. Акциите бяха с право на глас и сега инвестиционната общност е леко изненадана защо привилегированите ни акции пак са с право на глас. За нас е важно да се чувстват на 100% участници в процеса и затова решаваме пак да им дадем право на глас”, изтъкна Вачева.

  • Разговорът  не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.