Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проектопромени в Закона за етажната собственост предвиждат дистанционно гласуване

Иван Марчев, председател на АДУЕС и Павел Миланов, председател на АРОЕС, в "Бизнес старт", 09.06.2023

13:15 | 9 юни 2023
Обновен: 08:58 | 12 юни 2023
Автор: Галина Маринова

С предвижданите промени в Закона за етажната собственост отпада отлагането за следващия ден на събрание на етажната собственост, което не е събрало кворум, а то ще се провежда с един час отлагане. Въвежда се и регистър на дружествата, управляващи етажна собственост, като регулирането на тези компании ще повиши доверието на потребителите. В духа на дигитализацията в закона е предвидена възможност събранията да се провеждат чрез видео конференция, както и да се гласува за или против определени решения чрез декларация, подадена лично или онлайн с електронен подпис. Намалява се и мнозинството за вземане на решения, включително за инвестиции в енергийна ефективност в многофамилните сгради - от 67 на 51% идеални части, а това ще улесни значително процеса. Това каза Иван Марчев, председател на Асоциация на дружествата управляващи етажна собственост (АДУЕС) , в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Новите правила в Закона за етажната собственост са много на брой и са изключително наложителни. Надяваме се те да бъдат приети в новия парламент, каза Мирчев. "Промените се налагат, защото в етажната собственост процесите отнемат много усилия, стават все по-трудни решенията на общите събрания и трябва да бъдат оптимизирани. С приемането на новите текстове от предложения законопроект, голяма част от тези трудности ще бъдат преодолени. В това число свикването на общото събрание, вземането на решение, намаляването на кворума, спадането на някои мнозинства. А с въвеждането на регистър, който се предвижда за дружествата, управляващи етажна собственост и с регулирането на тези компании, се увеличава доверието от страна на потребителите". 

Във вида, в който са предложени промените на закона, те вече имат логика. В предишното предложение имаше възможност и за неприсъствени общи събрания, но след много възражения и от наша страна това отпадна, каза от своя страна Павел Миланов, председател на Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост (АРОЕС), който също гостува в предаването. "Радвам се, че са попроменени някои от правилата за управление на етажната собственост. В предишните предложения имаше безумия, като да се гласува седем дни след събранията с декларации и едно вече взето решение да се променя и други подобни. Нещата до голяма степен са изчистени". 

"Едно от най-големите предизвикателства в управлението на етажната собственост е незаинтересуваността на част от собствениците, която пречи на колективното мнозинство да вземе решенията и да си организира стройно управление. Много собственици не желаят да се занимават с това и дори не присъстват на общите събрания. Друг проблем е свързан с несъбираемостта на вноските. Основен проблем е трудността в добрата поддръжка на сградите. Един ремонт, който се отлага с години, накрая ще излезе много по-скъп, отколкото ако се направи навреме". 

До момента, за да се проведе събранието, трябваше да има определен кворум, за да може да започне събранието. Ако той не се събере, събранието се отлага с един час и ако пак няма кворум, се отлага за следващия ден. Това води до още по-малко заинтересованост от собствениците. С тази промяна, която е предвидена, няма да се отлага за следващия ден, а събранието ще се провежда с един час отлагане. Тоест, оперативно и оптимизирано ще може да се случи това решение, обясни Иван Мирчев. 

"В духа на дигитализацията във всички сфери през последните три години, в закона е предвидена възможност да се провежда събрание чрез видео конференция. Изключително е важно това да се регламентира, за да се отпуснат хората да го правят, защото това така или иначе се случва, но не е предвидено в закона". 

Друга възможност, която е предвидена е неприсъственото гласуване, добави Мирчев. "Това се случва чрез попълване на декларация, която се подава до домоуправителя до определената дата на събранието. Така собственикът може да изрази своето виждане чрез гласуване за едно от предложените проекторешенията и да не се явява на събранието. Това е отново една оптимизация за взимане на решенията". 

Намалява се мнозинството за вземане на решение за инвестиции в енергийна ефективност в многофамилните сгради от 67 на 51% идеални части, а това ще улесни значително процеса, подчерта гостът. "А също и чрез улесненията, свързани с видеоконференциите и неприсъственото гласуване, се улеснява възможността да се осъществи такъв проект. Този закон е част от програмата и Плана за възстановяване и устойчивост. Една от целите на тази реформа е да се върви по пътя на енергийната ефективност, за да може все повече сгради да да бъдат енергийно ефективни, защото ЕК е заложила цели до 2050 година повече от половината сгради да бъдат енергийно ефективни. Това е част от Зелената сделка". 

"За момента не ми е известно да има банкови продукти, с които да се предлагат кредити на етажна собственост, а има нужда от такива продукти. Надявам се банките да обърнат внимание на този пазарен сегмент, предвид необходимостта от навременна поддръжка на сградите, а и за енергийното обновяване и енергийната ефективност". 

Марчев коментира и възможността за изграждане на зарядни станции за електромобили с персонализирани точки на територията на многоетажната собственост, която той определи като особено необходима, предвид съществуващата до момента практика да се черпи електричество от общия електромер. 

Връзката обаче с Плана за възстановяване и устойчивост, според Миланов е много спорна. Той заяви: "Ако искат наистина да има някакъв интерес към усвояване на средства за енергийна ефективност, следва да се заложи някакъв минимален процент за администриране на дейността, за да имат интерес и обикновените, и професионалните управители, да хвърлят този допълнителен труд. Ние не тръгваме със стимулите, а с глобите. За мен това е грешна позиция".

Трябва ли собствениците, които не живеят в имота, да плащат такси за поддръжка? Каква е промяната, предвидена в проектозакона в тази връзка? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.