Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Хуманоидни роботи във "Футуризъм" - реални и холивудски рискове

Антон Груев, водещ на предаването ''Футуризъм'', в "Бизнес старт", 08.06.2023 г.

14:50 | 8 юни 2023
Обновен: 09:35 | 9 юни 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Днес в предаването гости ще бъдат академик Чавдар Руменин, директор на центъра по квантови комуникации и доктор Ясен Паунски, главен асистент в института по роботика в Българската академия на науките и ръководител на Националната лаборатория по роботика и изкуствен интелект към института, с които ще обсъдим темата за ролята на хуманоидните роботи в човешкия свят. Хуманоидните роботи са създадени така, че да се интегрират изцяло в нашия свят, като голяма част от хората биха ги възприели, ако те изглеждат като нас. Това разказва Антон Груев, водещ на предаването ''Футуризъм'', в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Темата са хуманоидните роботи и бъдещето но тяхното развитие. Ще разгледаме всичко свързано с технологиите, които са включени в тях и рисковете, които представляват – тези холивудски рискове, които сме виждали по филмите и до колко са реални те. Ще издам нещо от епизода – много сме далече от такова развитие.“

Хуманоидните роботи нямат толкова широка употреба в индустриалното производство и вероятно в бъдеще също няма да имат, защото там се използват индустриални роботи. Те са по-специализирани и имат определен брой функции, които изпълняват.

Интересно е, че тези роботи могат да заменят хората в рискови зони или на места, където се върши продължителна дейност в неудобни пози с тежко оборудване като самолетостроенето. Недостатъкът, който този вид роботи за момента имат са техните батерии, като проблемът наподобява този при електромобилите, посочи Груев.

Батерията на хуманоидните роботи с малък размер може да издържи до 1 час. Алгоритмите, които управляват робота идват от центрове за данни – тоест, самият той е нещо като терминал и връзката с него винаги може да бъде прекъсната. Предстои да се разработят регулации за сферата, защото за момента има само етични комисии, които участват в проектите за разработка на роботи.

Какво още може да очаквате в днешния брой на предаването "Футуризъм" вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да отриете тук.