Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българска платформа ще развива IT предприемачи с амбиция да стане еднорог

Веско Колев, основател и изп. директор на Icanpreneur, в „Бизнес старт”, 06.06.2023

13:30 | 6 юни 2023
Обновен: 14:12 | 6 юни 2023
Автор: Зорница Крушарска

Всеки, който иска да стане предприемач и да създаде продуктова компания в България, може да го направи във всеки един момент преди или след като напусне работа. Основният проблем в предприемачеството такова, каквото се практикува днес е, че повечето предприемачи разчитат прекалено много на късмет и на усет. Ние даваме структурирани процеси, сглобени много добре и подхранени от удобна платформа, която ги предоставя и всъщност хората, които го следват, имат по-висок шанс за успех. Това разказа Веско Колев, основател и изпълнителен директор на Icanpreneur, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

„Вярваме, че всеки може да стане предприемач стига да положи нужните усилия и да има правилната подкрепа в смисъл на правилни процеси и правилни стъпки. Човек трябва да е готов да се учи и да е с отворено съзнание”, посочи Колев.

Българският стартъп Icanpreneur има мисия да подобри значително шансовете за успех на основателите на технологични стартъпи, като ги навигира в техния път. Младата компания прави това, стъпвайки на базата на доказали се в практиката предприемачески процеси - чрез удобна софтуерна система и помага на предприемачите да привличат по-лесно финансиране.

„Ние се позиционираме като бизнес ментор, който стои 24/ 7 до потребителите... Когато взимаш съвет от някои ментор, е много важно да слушаш какви са причинно-следствените връзки на съвета, който дава този ментор, защото не всеки успял предприемач има възможност да обясни успеха си”, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до това дали изкуственият интелект може да се окаже помощник на бъдещи IT предприемачи, Колев посочи, че изкуственият интелект ще повлияе по много различни начини.

„Един от начините, който ние виждаме е, че има адски много хора  - над 750,000, които тази година искат да създадат AI стартъп, което означава, че вече фокусът се измества не толкова върху големи компании, а малки компании, от които 85% са с до 10 човека. Те могат да използват тази технология и да създават решения, които са фундаментално много по-мощни, отколкото са съществуващите преди това технологии. Само технологията обаче не е равна на бизнес”, обясни събеседникът.

По думите на Колев най-важното нещо, по което трябва да се работи, е да имаме критично мислене, за да можем да различаваме фалшивата информация.

Какви са плановете на Icanpreneur за развитие, кои са пазарите, към които се стреми и кога планира да реализира амбициите си да стане компания еднорог може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.