Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Пикълболът може да сподели трона на голфа като любимец на бизнеса

Гергин Ангелов, председател на Българска федерация "Пикълбол", в "Бизнес старт", 19.05.2023

13:20 | 19 май 2023
Автор: Галина Маринова

Пикълболът е един много аристократичен спорт и е такъв, който може да се играе, както професионално, така и за удоволствие. Той позволява и по време на практикуването му да се провеждат бизнес срещи и да се сключват сделки по подобие на голфа. Вече над 4,8 млн. души практикуват този спорт. Това каза Гергин Ангелов, председател на Българска федерация "Пикълбол", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Когато се говори за микса между спорт и бизнес и за сключване на сделки по време на практикуването на спорт короната в последно време се носи от голфа. Пикълболът има голям потенциал да вземе част от блясъка на голфа, защото в САЩ има страхотен бум. Повече от 4,8 млн. души практикуват този спорт. Виждаме, че там се провеждат професионални лиги и състезания от много висок ранг, с наградни фондове от над милион долара, добави гостът. "В момента този спорт рязко навлиза и в Европа. В момента най-силно развит е и в Испания. Тепърва започваме да поставяме основите и в България".

"Пикълболът е 100% инклузивен спорт, той е много социален и приобщаващ и това дава възможност да се практикува от хора на всякаква възраст, а също и от хора в неравностойно положение, от деца и младежи със специални потребности. Той е много лесен за практикуване и всеки може да започне да го играе. Той е микс от ракетни спортове - бадминтон, тенис на корт, тенис на маса. Дава и много възможности, защото е в крак с новите световни фитнес тенденции - спорт на открити пространства, който може да се практикува навсякъде".

Пикълболът дава всички тези възможности и виждаме как все повече игрища се откриват в централни паркове по света, сподели Ангелов. "Също така и в много фитнес центрове започват да се откриват такива. Много добра идея е те да бъдат откривани и в бизнес сгради, където има много служители и големи компании, които мислят за времето на служителите си и за уелнес, за да може да се практикува и в работно време. Това може да подобри здравето и продуктивността на служителите". 

Това е вторият по популярност ракетен спорт след тениса на корт към момента, така че е разбираемо това, което се прави от страна на инвеститорите. Пикълболът има и много силна социална значимост и това също не е за пренебрегване, подчерта събеседникът. "Наистина и печалбите от отбори е доста добра".

На въпроса колко струва издръжката на един отбор по пикълбол и от какво се формира разходната част Гергин Ангелов отговори, че би могло да се направи сравнение с отборите по бадмингтон, предвид факта, че освен председател на Българската федерация "Пикълбол" е и основател и председател на един от най-големите бадминтон клубове в страната. В него се развиват състезатели, които са на олимпийско ниво. Издръжката на един такъв професионален отбор в областта на ракетните спортове основнаат разходна част е в инфраструктура, в наемане на зала, материално-техническо оборудване, в подготовката на състезатели, за да участват на високо ниво и да постигат високи спортни резултати.

"В България може би около 100-на хиляди лева ще са достатъчни, за да се стартира подготовката на един професионален пикълбол отбор, в който да се съберат и мотивират състезатели, които да тренират редовно и да се подготвят и да има база, където да се тренира". 

Вече е открито и първото пикълбол игрище в спортна Зала Fireball. Спортът се играе на игрище със същите размери като при бадминтона, добави Ангелов.

"Освен това игрище, което открихме в София, достъпно за всички жители на столицата, където може да се запази корт по всяко време, започваме да развиваме и мрежа от игрища в парковете, защото това е много добра възможност да се практикува масово. Могат да се направят и игрища в училищата, където да се практикува и от учениците в часовете по физическо възпитание и спорт". 

Как е създаден спортът "пикълбол"? Защо големи имена в инвестиционния свят купуват все повече отбори по пикълбол? От къде идват спонсорите и рекламодателите на този спорт отвъд океана? Защо този спорт се разви толкова бързо в големи размери? Каква е пресечната точка между корпоративната и социална отговорност на бизнеса в Европа и България и новите спортове като пикълбола? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.