Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Мъск напуска поста директор в Twitter и обяви, че е намерил своя наследница

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 12.05.2023

14:23 | 12 май 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Американският предприемач и собственик на Twitter Илон Мъск обяви, че до 6 седмици ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на мрежата, както и че е намерил своя наследница. Засега той не споменава име, но заяви, че иска в бъдеще да се грижи за по-специализирани бизнес области, като продукти и софтуер, като главен технологичен директор. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според медийна публикация новата жена начело на компанията може да бъде Линда Якарино. Понастоящем тя отговаря за глобалния рекламен бизнес на американския медиен гигант NBCUniversal и според The Wall Street Journal води преговори да поеме поста на главен изпълнителен директор на Twitter. 

Якарино, председател на отдела за глобална реклама и партньорства в NBCU, работи в NBCU повече от десетилетие и е застъпник в индустрията за намиране на по-добри начини за измерване на ефективността на рекламата. Като ръководител на рекламните продажби на NBCU тя има ключова роля за стартирането на поддържаната от реклами стрийминг услуга Peacock на компанията.

Анонсът на Мъск бе направен едва няколко дни преди едно от най-големите събития за годината за NBCU - годишното събитие на компанията за рекламодатели, известно като upfront, което е насрочено за понеделник в Ню Йорк.

След като Мъск пое Twitter миналата година, много рекламодатели спряха разходите си от опасения, че той може да отслаби модерирането на съдържанието, или поради несигурността около посоката на компанията под новото ѝ ръководство. Някои компании казват, че са възобновили разходите си за Twitter, но други твърдят, че са запазили паузата в разходите си за платформата.

Якарино ще бъде изправена пред непосредствени предизвикателства като главен изпълнителен директор, включително да привлече обратно рекламодателите, които обикновено осигуряват по-голямата част от приходите на Twitter. През 2021 г., годината преди Мъск да свали Twitter от борсата, рекламите са съставлявали почти 90% от приходите на компанията. През декември приходите и коригираната печалба на Twitter спаднаха с около 40% на годишна база, съобщи по-рано The Wall Street Journal. През април Мъск заяви, че Twitter може да има положителен паричен поток още през това тримесечие.

От 100-те най-големи рекламодатели в Twitter, преди Мъск да купи компанията, 37 не са похарчили нищо за реклама в Twitter през първото тримесечие на тази година, показват данни на фирмата за пазарни анализи Sensor Tower, а други 24 марки са намалили средните си месечни разходи за реклама в Twitter с 80% или повече.

Якарино, която контролира около 13 млрд. долара годишни приходи от реклама, е известна с тесните си отношения с търговците и рекламните агенции. Тя има репутацията на твърда преговаряща тактика, а купувачите на медийно съдържание я описват като „кадифения чук".

Едва преди месец Якарино проведе интервю на сцената с Мъск на конференция в Маями Бийч, Флорида, по време на което го попита за визията му за Twitter и го притисна за собствените му понякога противоречиви туитове.

„Илон се ангажира да бъде достъпен за всички, за да получава непрекъснато обратна връзка", каза Якарино в края на интервюто. По-късно тя добави: „Ако свободата на словото, както той казва, е в основата на тази страна, не съм сигурна, че има някой в тази зала, който да не е съгласен с това“. 

Мъск, който е главен изпълнителен директор, откакто купи компанията през октомври, заяви, че позицията му ще се промени на изпълнителен председател и главен технологичен директор. Но също така даде да се разбере, че не възнамерява да отстъпи контрола върху платформата, като заяви, че ще запази отговорността си за продуктите, софтуера и системните операции.

Някои инвеститори в Tesla изразиха загриженост относно участието на Мъск в Twitter и в края на миналата година, когато акциите на компанията за електрически превозни средства се насочиха към най-лошото си представяне за цялата година, обвиниха милиардера к в раздвоено внимание. След туита на Мъск в четвъртък за намирането на нов главен изпълнителен директор на Twitter, акциите на Tesla поскъпнаха, като затвориха с 2% нагоре. Цената им продължи да се покачва и в следборсовата търговия.

Преговорите се провеждат в особено деликатен момент за NBCU. Очаква се медийната компания, заедно с конкуренти като ABC на Walt Disney, Fox и Warner Bros. Discovery, да направи годишните си презентации на Медисън Авеню следващата седмица, когато започва сезонът на продажбите на телевизионни реклами.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.