Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Връщането на Сирия в Арабската лига отваря вратата за връщането на бежанците

Христо Петров, журналист, "Бизнес старт", 10.05.2023 г.

11:58 | 10 май 2023
Автор: Даниел Николов

Обявеното през уикенда завръщане на Сирия в Арабската лига, от която беше изгонена през 2011 г. заради действията на режима на президента Башар Асад срещу населението на страната, няма да има незабавни икономически и политически резултати. Но официалното ангажиране на правителството в Дамаск ще даде гаранции за началото на процеса на връщане на външните и вътрешни бежанци, подобряването на сигурността в региона и нови инвестиции в страната от регионални лидери като Иран и Саудитска Арабия. Това коментира журналистът Христо Петров в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Сирия имаше голяма тежест в Арабската лига като авторитет и икономическа сила преди 2011 г. Самият Башар Асад имаше голям авторитет. Трябваше да минат дванадесет години, за да може арабските държави да разберат какво са загубили - загубиха сигурността в региона, дадоха възможност след изтеглянето на арабското влияние за влизане на чужди сили в Сирия, които създадоха условия за терористични организации и действия и в другите арабски държави. С изгонването на Сирия самата Арабска лига понесе неимоверни щети - тук включвам и бежанската вълна, която беше насочена към съседни държави, и която сега е в основата на възстановяването на Сирия в Арабската лига."

В основата на договорката стои концепцията на Саудитска Арабия, която има три основни елемента, обясни Петров. Първият е резрешаване на хуманитарната криза и съдействието на Дамаск за това - след земетресението през февруари Асад даде знак, че е готов да допусне международна помощ до райони, които не са под негов контрол.

"Въпросът за тероризма и териториалната цялост на Сирия беше категорично заявена", като това е била основна пречка за връщането на Сирия в лигата, каза Петров.

"Тероризмът има голямо значение за региона; той беше породен от неадекватното поведение в началото на войната от точно тези държави, които сега лобират за връщането на Сирия, конкретно Саудитска Арабия... Решения за сигурността и неделимостта на Сирия ще подпомогне намирането на решение на политическия проблем в страната."

Планът на Саудитска Арабия и нейната реалистична позиция за сигурността вътре в Сирия е подплътена от новата сигурност, че Рияд има договорки с Иран. Това стана възможно след подновяването на отношенията между двете държави със съдействието на Китай, напомни Петров.

Загубата на икономически отношения със Сирия вреди и на останалите арабски държави. "Сирия е много богата на ресурси и това е една от причините североизточната част на страната да е разделена между кюрдите, САЩ, Турция."

Русия, Иран и Турция са основни играчи на военната сцена в Сирия и сега се очакват резултатите от срещата на въшните министри на тези страни в Москва. Обявяването на процес за връщане на бежанците в Сирия може да бъде огромен ход на Реджеп Тайип Ердоган преди изборите за президент в Турция този уикенд, коментира Петров.

Не съществува вариант за отпадане на американските и европейските санкции срещу Сирия, но се отваря вратата за хуманитарна помощ и връщане на сирийските бежанци. Това ще трябва да се случи паралелно с възстановяването на инфраструктурата на страната, за което може да помогнат договори за сътрудничество и концесии със страни от Арабската лига, които ще участват в процеса, каза Петров. Най-големият риск за такива проекти е да не попаднат под вторични санкции от ЕС и САЩ, но арабските държави имат опит с действия под различни санкции, каза Петров и добави, че предпоставка за всичко това ще бъдат гаранциите за достъп на хуманитарна помощ, сигурност и политически промени от Башар Асад.

Какво е значението на Арабската лига и може ли да се очаква бързо разрешение на конфликта в Судан може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.