Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Disney планира да съкрати 7000 работни места и $5,5 милиарда разходи

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 09.02.2023 г.

12:30 | 9 февруари 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Акциите на Walt Disney Co. поскъпнаха в следборсовата търговия, след като главният изпълнителен директор Боб Айгър обяви планове за драстично преструктуриране на най-голямата развлекателна компания в света, включително съкращаване на 7000 работни места и спестяване на разходи в размер на 5,5 милиарда долара. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Намаленията включват планове за съкращаване на 3 милиарда долара от бюджета за филми и телевизионни предавания, а останалите в области, които не са свързани със съдържание. Около 1 милиард долара от спестяванията вече са в ход, каза Айгър в сряда по време на конферентен разговор с инвеститори.

Като част от промяната, главният изпълнителен директор на Disney също обяви, че компанията ще бъде реорганизирана в три подразделения: развлекателно звено, което включва основния бизнес за телевизия, филми и стрийминг; спортните мрежи ESPN; и звеното за тематични паркове, което включва круизни кораби и потребителски продукти.

Реорганизацията има за цел да подобри маржовете на печалбата, каза Айгър, и представлява третата му голяма трансформация на бизнеса след усилията за укрепване на филмовите франчайзи чрез придобивания и развитието на онлайн бизнеса.

Акциите на Disney поскъпнаха с цели 9,6% в разширената търговия след съобщението и доклада на компанията за по-добри от очакваното тримесечни продажби и печалба, водени от подразделението за тематични паркове.

Акциите на компанията майка на Google - Alphabet Inc. – поевтиняха с най-много от повече от три месеца, след като демонстрация на новия чатбот с изкуствен интелект - Bard - предизвика опасения, че технологичният гигант е загубил позиции в надпреварата за бъдещето на интернет търсенето, коментира още Попов.

Демонстрацията до голяма степен не впечатли инвеститорите. В един от случаите Bard беше попитан за нови открития от космическия телескоп „Джеймс Уеб“. В един от отговорите си Bard заяви, че телескопът е използван за направата на първите снимки на планета извън Слънчевата система на Земята - но НАСА твърди, че те всъщност са направени от друг телескоп.

Засега Bard е достъпен само за ограничен брой доверени тестери, а ChatGPT на OpenAI също е предоставял неточни или неактуални отговори. Въпреки това инвеститорите следят внимателно всяка заплаха за бизнеса на Google с онлайн търсенето, който остава нейната жизнена сила.

Ще получи ли Intel още субсидии за новия си завод за чипове в Германия може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.