Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Кюрдските гласове ще бъдат решаващи за успеха на опозиционния кандидат в Турция

Мехмед Юмер, журналист, в "Бизнес старт", 01.02.2023

14:33 | 1 февруари 2023
Обновен: 15:02 | 1 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Опозицията е принудена от обстоятелствата да успее да се запази единна и да излъчи достоен кандидат, който да има шансовете срещу Реджеп Тайип Ердоган. Но тук е важно къде ще отидат кюрдските гласове и как ще бъдат ухажвани те. Днес с пълна сила е валиден "синдромът на стъкления таван", от който турското общество страда. Потвърждава се, че каквото и да се прави по посока законови актове, днес в Турция власт има само един човек и той може да се разпорежда. Това каза журналистът Мехмед Юмер, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Екрем Имамоглу стана кмет на Истанбул, благодарение на кюрдските гласове, каза Юмер. Той припомни, че в турското общество, темата за кюрдите е "прекомерно чувствителна". Официалната версия на Анкара, например е, че терористично нападение на пешеходната туристическа улица „Истиклял” в Истанбул, е дело на ПКК. Така че "опозицията стъпва много внимателно стъпва по тази плоскост. Нито ги привличат към себе си, защото управляващите веднага ще ги атакуват". В Турция управлява философията на турско-ислямския синтез - Ердоган е ислямист, а неговият коалиционен партньор Девлет Бахчели, председател на Партията на турското националистическо движение е националист.

"Имамоглу беше най-приемливата фигура, но от страх, понеже го би два пъти в Истанбул, сега използва някакви ходове, за да го отстрани от сегашната надпревара. Най-удобният може би е Кемал Кълъчдароглу, лидерът на най-голямата опозиционна партия. Но не знам кого ще излъчат, защото анкарският кмет Мансур Яваш също се върти, но за него също има някаква история. Той е бил в националистическия профил на политиката и кюрдите ще го подкрепят. Кюрдските гласове ще имат много решаваща роля дали опозиционният кандидат ще има успех".

На въпроса дали Ердоган може да се кандидатира, предвид промените в Конституцията гостът каза, че това е една от най-спорните теми в турското общество сред политиците. Въпреки това лидерът на най-голямата опозиционна партия заяви, че няма да се концентрират върху това дали президентът Ердоган има право да се кандидатира или не, а ще се фокусират "абсолютно и само" върху предизборната си кампания.

"От тук излизат два съществени извода и единият е много горчив. Така Кемал Кълъчдароглу потвърждава синдрома на стъкления таван, от който турското общество страда. Потвърждава се, че каквото и да се прави по посока законови и други нормативни актове, днес в Турция власт има само един човек и той може да се разпорежда". 

Авторитарното управление е в пълната си първа фаза, ако Ердоган спечели, тя ще бъде във втора фаза. Втората фаза ще бъде по-твърда, по-сурова. За трета не ми се говори, защото там попадат страни като Северна Корея.

Все пак, след като опозицията представи заявка пред турското общество в програма от 240 страници, "явно турското общество може да прозре някаква надежда за синдрома на стъкления таван", каза събеседникът.

"Кълъчдароглу от една страна потвърждава общото утвърдено мнение: "Каквото и да правим, Ердоган ще спечели. И ако той ни вкара в интригата на законови игри, ние може и да си изхабим енергията. Целта е да направим една хубава програма". Те успешно направиха първата крачка с тази програма, защото не се чува нито едно негативно мнение или оценка. Тя дава една много широка визия и в международен, и във вътрешен план на Турция. От друга страна остава следващата стъпка - да излъчат и кандидат".

Едва ли икономическият фактор ще бъде най-големият препъни камък на Ердоган, защото той е много обигран в политиката, категоричен бе Мехмед Юмер. По думите му икономиката може би ще изиграе някаква роля, но президентът Ердоган предприе напоследък много интензивни маневри със Саудитска Арабия, с Обединените арабски емирства, с Египет и подобри отношенията си, както и с Владимир Путин. "Всякакви икономически лостове и трикове се използват преди изборите, за да се даде някаква глътка въздух на икономиката на Турция".

Ердоган във вътрешнополитически план ще се представи като покровител на исляма, ще играе с чувствата на неговия консервативно-ислямистки електорат. Той знае как да си изиграе по-добре козовете. Палежът на Корана пред турското посолство в Стокхолм също няма да е малък инструмент. Консервативно-ислямисткият електорат е много чувствителен на тази тема, добави Юмер.

"Във вътрешната политика нищо не е изключително в посока едно контролирано напрежение". 

Дата за президентските избори, обявена от Ердоган не е официална. Президентът на Турция много обича да се заиграва с символите и символните дати в турската история. Той призова към единство, тоест всички да гласуват отново за неговата Партия на справедливостта и развитието. Той казва, че 14 май би била много подходяща дата, защото тогава, през 1950 година, идвайки на власт, демократическата партия за пръв път действително разбива еднопартийния модел в републиканската история на Турция. Още няма официално становище, но всички се готвят за избори, така че те ще бъдат на 14 май, подчерта събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.