Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Човечеството става зависимо от малка група, която управлява новите технологии

Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в "Бизнес старт", 25.01.2023 г.

14:45 | 25 януари 2023
Обновен: 15:02 | 2 октомври 2023
Автор: Галина Маринова

Светът от технологична гледна точка става все по-сложен. Все по-малка група висококвалифицирани хора управляват все по-голяма част от тези технологии. Човешкото общество става все по-зависимо от тази малка свръхквалифицирана група хора. Хората възлагат все повече свои грижи на технологиите и свободното им време нараства. То може да се вложи само в две посоки - учене и развитие или в това да ставаме консуматори. Битката е да създаваме мислещи хора. Мислещият, създаващият човек по-лесно може да преплува в този океан от неизвестности и зависимости. Това каза Петър Статев, председател на Надзорния съвет на София Тех Парк, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Българският суперкомпютър Discoverer работи все по-успешно в помощ на световни и български научни екипи и въпреки че е само на една година, той успешно е позициониран в европейската научна общност, на който от много години работят подобни суперкомпютри в Германия и Франция. Научни екипи от Италия, Испания, Германия, Нидерландия и Франция вече работят с него и лимитът за европейски клиенти е запълнен. Лимитът за български клиенти обаче далеч не е достигнат, но и това ще стане, сподели Статев. 

"На първо място причината е, че типичните български потребители в момента са хора само от академичната сфера и даже и там няма достатъчно знание и опит за използването на суперкомпютъра . Този проблем се вижда и на европейско ниво. Поради тази причина тази година започва специална магистърска програма, която се води в Софийския университет, във Факултета по математика и информатика (ФМИ), която има за цел да обучи поне 100 магистри в сферата на високопроизводителните изчисления".

Защото, за да използваш такава изчислителна мощ, не е достатъчно да си знаеш само собствената професия - биология, математика, химия, физика. Необходимо е повече - да възпитаме генерация от хора, които да разбират понятията на високопроизводителните изчисления, допълни гостът. "И слава Богу, България, заедно с останалите европейски страни, върви напред. Това е първата стъпка. Нещо повече - отново във ФМИ в СУ тази година започва курс по програмиране на квантови компютри. Нещо, за което до скоро си говориха само около хиляда души в цял свят. Още повече, че промяната в технологиите на високопроизводителните машини стигнаха до там, че се очаква скоро да има и квантови компютри, които да са също толкова достъпни като сегашните суперкомпютри". 

За плановете на София Тех Парк да развива квантови технологии и да участва в партньорства в тази сфера събеседникът коментира, като каза, че в момента се водят предварителни разговори с научен екип, който е не само български, за построяване на нова лаборатория. "Тя ще се занимава като основна цел с разработването на лазери и тяхното приложение. Става дума за много специфични лазери, способни да излъчват много високочестотни кратки импулси. Те имат приложение, както в литографията за производство на интегрални схеми, така и в квантовите компютри".

"Квантови компютри могат да бъдат правени по много и най-различни начини и това е една страхотна и интелектуална, и технологична ниша на предизвикателство. Това е едно от местата, където ние искаме да влезем, заедно с тази част от българската научна общност, която работи в зоната - да бъдем способни, не само да използваме, но и да създаваме". 

На въпроса какво пречи на квантовите технологии масово да навлязат в науката и бизнеса Петър Статев отговори, че "все още става дума за експериментални, пилотни реализации". "В Европа има няколко центъра, които вървят много напред, във Финландия, Нидерландия, Франция, Германия. Това са страните, които инвестират специфично в развитието на квантовите технологии. Но все още те са в началото, в прощъпулника, в началната фаза на технологичното развитие и управление. Но са достатъчно добри, за да се обучаваме". 

За новите функции на Discoverer, които се планират Статев каза, че при изграждането на суперкомпютъра са "създадени само половината от изчислителните възможности, които са необходими на съвременния свят". "Ние изградихме компютър, който не притежава графични ускорители. Това намаляваше възможните приложения на машината. Много се говори напоследък за големи данни, обучение на машини, изкуствен интелект. Във всички тези области основното приложение, върху което те се градят са невронните мрежи, а ефективното използване на невронни мрежи изисква графични ускорители".

"Миналата година кандидатствахме пред Европейската комисия и спечелихме проект за надграждане на българския суперкомпютър за графични ускорители и повече памет и в началото на тази есен ние ще разширим портфолиото си с услуги над 50%".

Какви са новите високотехнологични тенденции за личното здравеопазване? Ще показват ли автомобилите на бъдещето личните емоционални нагласи на шофьора чрез промяна на цвета? Как платформата Emerald може да помогне в най-скоро време Софийска и Бургаска област да бъде управлявана по-рационално в полза на гражданите? Защо процесът на събиране и управление на данните се превръща в "новото злато в света" и достатъчно добре ли е регулиран и управляван?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.