Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бизнесът залага на уникални напитки с розово масло за пробив в Китай

Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, "Бизнес старт", 19.01.2023 г.

12:00 | 19 януари 2023
Обновен: 12:52 | 19 януари 2023
Автор: Даниел Николов

България остава една от вратите на Китай към Европа като за януари-ноември 2022 г. китайският внос се увеличава с 52% до 5.8 млрд. лв. спрямо 2021 г., докато износът на български стоки за Китай отчита спад с 33% до 1.3 млрд. лв. Ограниченията покрай кризата с Covid и проблемите в логистиката са основните причини зад този спад, но българските производители са използвали периода, за да се пренастроят и променят продуктите, които ще предлагат на китайския пазар. Това каза Десислава Дончева, председател на Българо-китайската камара за индустриално развитие, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Наблюдаваме създаването на нови продукти, които са насочени към китайското потребление и китайския вкус - продукти за хранителна консумация с розово масло. Розопроизводителите в България се насочиха към създаването на продукти с по-висока добавена стойност - едни много интересни енергийни и обикновени напитки с изключителен дизайн."

Тези и други продукти, като студен чай с розово масло, ще имат голям успех в Китай и отбелязват скок в развитието на българските малки и средни предприятия, които са възприели идеята, че за да пробият на китайските пазари трябва да се инвестира в разработването на нови продукти и маркетинг, каза Дончева. Отварянето на Китай след Covid и програмата на Пекин за насърчаване на развитието на международните връзки на малките и средни предприятия ще облагодетелстват по-силното навлизане на български стоки там.

Голям китайски производител на соларни панели и цялостни решения за соларна енергия е проявил интерес да открие представителство в България, като за момента целите са за развиване на търговска дейност в страната и ЕС, а е възможно и установяване на производствена база в по-дългосрочно бъдеще. Друга голяма китайска компания - Orient International Holding - продължава с интереса си да използва България и Балканите за развитие на своите логистични инициативи, разказа Дончева.

Китай ще успее да постигне по-сериозен ръст на икономиката си от 3% през 2022 г. с отварянето след Covid, тъй като правителството обяви серия мерки за насърчаване на предимно малкия и среден бизнес, смята Дончева. Тези мерки включват улеснени банкови кредити и участия в държавни поръчки, освен насърчаването на международната им дейност.

В коментар за обявените данни за първия спад на китайското население от 60-те години на миналия век, Дончева каза, че Пекин ще успее чисто технологично да реши демографския си проблем.

"Това което не могат да свършат хората, в Китай ще бъде свършено от машините."

Как ще се отрази новата рамка за защита на чуждестранните инвестиции в Китай може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да намерите тук.