Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Защо дигиталните номади предпочитат Семково пред Лондон и Барселона

Матиас Цайтлер, основател на Coworking Bansko, в „Бизнес старт”, 21.12.2022

12:37 | 21 декември 2022
Обновен: 15:47 | 21 декември 2022
Автор: Зорница Крушарска

България е изключително интересно място за дигиталните номади, защото ако се пренесете да работите тук, данъкът върху доходите ви ще бъде едва 10%, а разходите за живот много по-ниски. Планинският курорт Семково е прекрасно място и много хора му се наслаждават.  Мисля, че е страхотна локация за хора, които няма нужда да работят на конкретно място, каза Матиас Цайтлер, основател на Coworking Bansko, в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

За да осъществим проекта за превръщане на Семково в новото място в България за дигитални номади, открихме невероятна сграда с площ от близо 17 000 кв.м., която можем да превърнем в споделено място за живеене с близо 200 апартамента. Проектът предвижда собствена инфраструктура с ресторант, магазин, басейн и конферентни зали.

„Там можем да живеем заедно, да работим заедно, заедно да се наслаждаваме на природата”.

Вече започнахме да преговаряме с потенциални купувачи и 52 души вече са направили депозити за апартаментите. Имаме време до април да намерим купувачи за останалите апартаменти и след това ще започнем ремонта, сподели събеседникът.

„Надявам се за следващата зима вече да можем да отворим”.

Искаме да работим с местната общност и местните зеленчукопроизводители, защото храната би била много скъпа, ако идва от големи градове.

„Можем да купуваме много от нещата си на местно ниво, така че да спестим много въглеродни емисии”.

Намерението ни е да ремонтираме хотел „Рила”, а това е много по-екологично, отколкото да построим нова сграда.

Такъв проект е изключително вълнуващ за малко място, защото ще създаде работни места, ще има 200 гости, които ще ползват местните ресторанти и услуги.

„Местната общност се вълнува, че ще има нещо ново, но не всички разбират кои са дигиталните номади, защо идват и какво ще правят там”.

Като организатор на „Банско Номад Фест” Цайтлер посочи, че когато е дошъл в България, дигиталните номади са се срещали доста по-рядко. За последните шест години това много се промени  - ако преди шест години в София имаше само три споделени пространства, сега са над 100, изтъкна събеседникът.

„В Банско има все повече хора, които използват нашето споделено работно пространство. Все повече хора възприемат тази идея и им допада, защото могат да работят отвсякъде”.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.