Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

За какви каузи даряват българите на „Щедрия вторник”

Людмила Атанасова, Фондация Bcause, Иван Иванов, управител на Фондация "Агапедия", в „Бизнес старт”, 29.11.2022

12:00 | 29 ноември 2022
Обновен: 12:09 | 29 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Хората в България стават все по-щедри и даряващи. Според световния дарителски индекс, в който България е включена, има ръст на дарителството и страната ни е на 54-то място, а 34% от хората са дарили на някого в рамките на последния месец. Това е сериозен ръст на индекса и ни обнадеждава да продължаваме да разпространяваме идеята за щедростта и дарителството. Това споделиха Людмила Атанасова от Фондация BCause и Иван Иванов, управител на Фондация "Агапедия", в предаването „Бизнес старт” с водещ Роселина Петкова.

„Дарителската култура се създава и се превръща в традиция за все повече хора в България”, подчерта Атанасова.

Има градация на дарителските предпочитания като през последните години това беше безусловно здравеопазването и случаите за лечение на хора.

Специфично за нашата страна е, че дарителският SMS, за разлика от другите европейски държави, се наложи като лесен, бърз и сигурен начин да се даряват относително малки суми.

Онлайн дарителството набира ръст и все повече хора предпочитат вместо физически да слагат пари в кутия, да изпратят пари онлайн.

България е сред много малкото държави в Европа, в които няма закон за доброволчеството, въпреки че неправителственият сектор няколко пъти е излъчвал работни групи и е създавал няколко пъти чернова на този закон.

„Надявам се скоро да види бял свят някаква версия на закона с актуални подобрения спрямо настоящето време”, каза Атанасова.

„Щедрият вторник” е ден на щедростта, който възниква в Съединените щати като противовес на масовото пазаруване на „Черния петък” и се чества в над 100 страни по целия свят. В България го празнуваме за шеста година и го отбелязваме с активни кампании на много организации.  

Каузите ни са свързани с деца без родителска грижа, деца с увреждания, жертви на домашно насилие, защита на природата и много други.

Каузата на фондация „Агапедия” е насочена към децата, за които се грижим в Център за настаняване от семеен тип. Конкретно тук става въпрос за три деца и желанието ни е да ги съберем с дядо им за предстоящите празници. Нашата кампания е за набиране на средства, с които да се извърши ремонт на тяхната семейна къща, разказа Иван Иванов.

Още за каузите, търсещи подкрепа тази година в „Щедрия вторник” и колко  български компании ще се включат в кампанията за дарителство може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.