Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Сложната политическа обстановка в България помага, а не пречи на бизнеса

доц. д-р Радко Радев, зам. декан на факултет „Бизнес”, УНСС, в „Бизнес старт”, 22.11.2022

12:00 | 22 ноември 2022
Обновен: 12:04 | 22 ноември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Пречките за стартиране на бизнес у нас са свързани с наличието на институционални и административни бариери, но въпреки това предприемаческата екосистема в България се изгражда много добре. Предприемаческата култура тук е добре развита, има достатъчно фондове, които финансират стартирането на бизнес и в това отношение България се развива добре. Това каза доц. д-р Радко Радев, зам. декан на факултет „Бизнес” в УНСС, в предаването „Бизнес старт ”с водещ Роселина Петкова.

„Смятам, че в образователен аспект тази култура трябва да се задълбочи още в средното образование”, изтъкна събеседникът.

Що се отнася до мястото на българския бизнес в зелените политики на Европа доц. Радев посочи, че много социално отговорни компании са започнали да въвеждат мерки за декарбонизация много преди това да бъде нормативно регламентирано.

„С формиране на потребителска култура и ориентация към подобен тип продукти нещата ще си дойдат на мястото”.  

Предприятията с прогресивно мислене вграждат зелените политики в своите бизнес модели. Това, което те правят в момента, е да инвестират в енергоспестяващи технологии, в собствени соларни паркове, в продукти, които позволяват рециклиране, във възпитаване на потребителите за консумиране на подобен тип продукти.

„Предприемачите дори изпреварват в много отношения това, което се изисква от тях”.

Коментирайки Плана за възстановяване и устойчивост, събеседникът посочи, че бизнесът в България е успял да се възстанови, въпреки че този план не е бил приет навреме и че мерките, пряко свързани с бизнеса, са твърде малко.

„Бизнесът пряко не присъства много осезаемо в този план”, каза събеседникът.

По отношение на промяна на бизнес моделите у нас и в света в бъдеще доц. Радев подчерта, че промяната в глобалните вериги на доставки е благоприятно за икономиката на България и че ние сме добра дестинация за пренастройване на тези вериги.

„В същото време обаче имаме бариера, свързана с демографските ресурси. Ние нямаме работна сила и нееднократно инвеститор отказва да инвестира в България, защото не вижда потенциал и устойчивост за развитие”.

Образователната ни система е неефективна и не се подготвят достатъчно добре специалисти от гледна точка на специализацията на икономиката. От друга страна нямаме стратегия за развитие на икономиката ни и отраслова специализация. Държавата ни като цяло  има потенциал да развие един или два сектора с висока добавена стойност и на тази база да структурира образователната система.

Какви са изводите от форума „Бизнесът в 21 век”, който се проведе в УНСС и защо Планът за възстановяване и устойчивост трябва да бъде променен?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.