Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

За да е високоефективно, обучението трябва да е многокомпонентно приключение

Димитър Георгиев, трейнинг мениджър и партньор в ITCE, "Бизнес старт", 31.10.2022

12:20 | 31 октомври 2022
Обновен: 13:16 | 31 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

Образователната индустрия е трансформираща се, но е много важно променяйки се, тя да не губи стойността, която носи за курсистите и за техните екипи. Една от новите тенденции е, че днес все повече компаниите започват да ценят сертифицираните умения и членовете на своя екип, които са преминали през тях. Съвременните обучителни форми трябва да съчетават игрови елементи, проекти в лабораторна среда, самостоятелно учене и работа с преподавател, както и сертификационен изпит, за да се постигне висока ефективност. Това каза Димитър Георгиев, трейнинг мениджър и партньор в ITCE, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова. ITCE спечели трето място в международно състезание за най-добри практики в областта на обученията. 

"Ние участваме в тазгодишната конференция на LPA - международна асоциация, събираща най-добрите учебни центрове в цял свят - над 32 страни от цял свят".

Още през 2018 година започнахме да разглеждаме обученията не като самостоятелно стоящи събития, в които събираме аудитория и презентатор, а търсим по-сложна стойност за тези, които имат нужда от обучение, сподели Георгиев. Тази стойност може да е най-различна - по-добро позициониране на работодателя на пазара на труда, запазване на кадрите в компанията и тяхното развитие и не на последно място - преквалификация. 

"Тази наша концепция представихме чрез конкретен наш проект с Банка ДСК или тяхната Дигитална академия. Новаторското в този проект е, че той е силно подравнен към дигитализацията на тази финансова институция". 

В едно приключение под формата на обучение, трябва да присъстват всички възможни елементи, подчерта гостът. "В проекта с ДСК ние сме заложили самостоятелно учене, но има задължително заложени елементи и с преподавател, има заложен игрови елемент, има и работа по проекти в лабораторна среда, както и полагане на сертификационен изпит. Когато се направи бренд от всички тези форми, може да се черпи от предимствата на всяка една обучителна форма и да се постигне по-голяма продуктивност".

Обученията през последните десет години са се променили драстично. По думите на събеседника преди е било характерно обучаващите да присъстват "на място" и да провеждат квалификационните си курсове в самите компании в типична класна стая. Тогава се стремяхме да създадем динамика в класната стая, а не просто де се стои и да се слуша преподавателя. В днешно време всичко се конвертира в онлайн формат.

"Вярвам, че това променя не само начина на присъствие. Ние конвертирахме цялото съдържание, за да е подходящо за онлайн среда. От тук нататък се е отворила възможността за множество предимства, като например да не се учи цял един ден, а например половин и останалата част от деня да е свободен. Това отключва възможности за по-голяма гъвкавост". 

На въпроса как може да се измери стойността на едно обучение гостът каза, че в днешно време на може да се прави дирекна връзка между презентационните умения на инструктора и стойността, която се носи в дългосрочен план. За това трябва да се работи в тясна връзка с клиентите за стойността, която носи в последствие от обучението. Самото обучение не трябва да се разглежда като нещо самостоятелно, а да се следи натрупването на ефектите във времето, за да се види как се променя работата на хората. 

Трудно ли е да се приеме и следва принципа на обучение през целия живот? Какви са трудностите на дигиталната трансформация в обучението?  Може ли дистанционната форма на обучение да измести напълно личния контакт?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.