Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Най-богатите технологични милиардери са загубили половин трилион долара тази година

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 31.10.2022 г.

14:30 | 31 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Загубите на 20-те най-богати технологични милиардери от началото на годината възлизат общо на близо половин трилион долара на фона на резкия спад на фондовия пазар. Загубата на богатство е повече от пазарните стойности на всички освен седем компании в S&P 500. Това коментира Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Най-богатите технологични магнати в света – включително Марк Зукърбърг, Бил Гейтс и Лари Елисън – са свидетели на изчезването на над 480 милиарда долара богатство на хартия тази година до четвъртък, според Bloomberg Billionaires Index, ежедневна класация на най-богатите хора в света. Разочароващите отчети за печалбите на редица технологични гиганти тази седмица разпалиха страховете от рецесията, понижиха цените на акциите и натежаха върху съдбата на най-богатите хора в света.

Нетното състояние на Зукърбърг е спаднало с 11,2 милиарда долара в четвъртък, според класацията. Акциите на неговата компания Meta Platforms Inc. загубиха една четвърт от стойността си след разочароващ отчет за печалбата, който изплаши инвеститорите. Приходите на компанията се забавят за второ поредно тримесечие, а загубите, свързани с големия ѝ залог върху метавселената, набъбнаха.

Технологичните компании, които се радваха на силен растеж в началото на пандемията, сега изпитват болката от високата инфлация, повишаващите се лихви и забавянето на растежа на дигиталната реклама. Много компании вече контролират разходите, следят броя на служителите или дори съкращават персонал. Технологичният Nasdaq Composite падна с 29% тази година до затварянето в петък.

Илон Мъск, най-богатият човек в света, и Джеф Безос, основателят на Amazon.com, са загубили всеки над 58 милиарда долара богатство през тази година.

Съоснователите на Alphabet Inc., Лари Пейдж и Сергей Брин, които са сред 10-те най-богати хора в света, също претърпяха намаляване на нетното си състояние. Всеки от тях е загубил повече от 40 милиарда долара през тази година, като и двамата получиха нов удар тази седмица, след като Alphabet отчете първия си спад в продажбите на реклами в YouTube спрямо предходната година.

Twitter Inc. изготви планове за мащабни съкращения като част от вихрените няколко дни, в които новият шеф Илон Мъск уволни топ мениджъри, заявявайки, че става дума за дисциплинарни уволнения, и се опита да успокои потребителите и рекламодателите относно модерирането на съдържанието, коментира още Попов.

Предложените съкращения, които се обмислят от Мъск, който в четвъртък придоби платформата за социални медии за 44 млрд. долара, се очаква да намалят инженерните позиции, както и да засегнат други области в компанията, твърди The Wall Street Journal, позовавайки се на източник, запознат с плановете. Twitter има приблизително 7500 служители според официални данни до регулаторите от по-рано тази година. Пълният мащаб на обсъжданите съкращения не може да бъде определен.

Според двама източника, запознати с въпроса, Мъск е уволнил главния изпълнителен директор на Twitter Параг Агравал и трима други топ мениджъри дисциплинарно и твърди, че не е длъжен да им изплати очакваните многомилионни обезщетения. Единият от тях казва, че напусналите ръководители обмислят своите възможности. Агравал не е отговорил на искането за коментар.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.