Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Инвеститорите бързат да продават акциите на Meta след пореден спад в печалбата ѝ

Оперативните загуби на Reality Labs - звеното, отговорно за реализирането на метавселената – „ще нараснат значително" през следващата година

13:33 | 27 октомври 2022
Автор: Зорница Крушарска

Wall Street губи търпение по отношение на огромните и експериментални залози на главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг за неговия проект за метавселената, които помогнаха за увеличаване на общите разходи на компанията с една пета през третото тримесечие, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Meta се бори с множество предизвикателства, сред които трудният макроикономически климат, нарастващата конкуренция от страна на конкурента TikTok и последиците от промените в системата за проследяване на реклами на Apple Inc., които се отразиха негативно на огромния ѝ рекламен бизнес.

Инвеститорите се втурнаха да продават акциите на Meta Platforms Inc. в следборсовата сесия, като ги обезцениха с почти 20% и изтриха 67 млрд. долара от пазарната си стойност, след като компанията отчете втория пореден спад на тримесечната си печалба.

Компанията майка на Facebook заяви, че общите ѝ разходи могат да нараснат с до 16% през следващата година и очаква, че оперативните загуби на Reality Labs - звеното, отговорно за реализирането на метавселената – „ще нараснат значително" през следващата година.

Един от акционерите на Meta наскоро изрази загриженост, като нарече инвестициите на компанията „свръхголеми и ужасяващи". Анализаторите в сряда ги нарекоха „объркващи и смущаващи", а неспособността на Meta да намали разходите – „изключително тревожна".

„Метавселената изглежда като една голяма авантюра предвид икономическата криза", казва Паоло Пескаторе, анализатор в PP Foresight, и добавя, че пътят напред ще бъде „дълъг и болезнен".

„Хората не бързат да се вдигнат от местата си, за да си купят VR очила или дори да гледат 360-градусови видеоклипове ... Новото устройство все още изглежда като скъпа играчка", каза той.

В момент, когато други технологични компании като Microsoft и Alphabet, майка на Google, съкращават работни места или забавят наемането на служители, броят на служителите на Meta нарасна с 32% през третото тримесечие спрямо края на второто.

Най-важният източник на приходи за Meta е рекламата, която компанията поставя в своите продукти, например във Facebook или Instagram. Поради опасенията за икономиката рекламодателите ограничават разходите си. Освен това производителят на iPhone Apple ограничи целевата реклама на своите устройства, което струва на компании като Facebook допълнителни приходи.

Meta не е единствената компания, засегната от по-строгата рекламна среда. Миналата седмица акциите на платформата Snap се сринаха с 30%, след като компанията отчете слаби данни за приходите.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.