Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Meta трябва да намали разходите в метавселената, призова акционер

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 25.10.2022 г.

14:10 | 25 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Около година след като Facebook промени името си на Meta Platforms Inc., за да подчертае новия си фокус върху метавселената, дългогодишният акционер Altimeter Capital Management призова компанията да ограничи разходите си проекта. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Meta загуби фокус и акциите й се представят по-слабо от конкурентите си, пише Брад Герстнър, главен изпълнителен директор на инвестиционната фирма, в публикация в блог. Фирмата притежава 2,5 милиона акции, представляващи 0,11% от акциите в обращение, показват данни на Bloomberg. Акциите на Meta паднаха с 3,4% до $125,62. в Ню Йорк в понеделник сутринта. Те са намалели с 63% тази година, в сравнение със спад от около 30% в индекса Nasdaq 100.

Промяната на името обяви намерението на компанията да заложи бъдещето си на нова компютърна платформа, където хората ще се събират и ще комуникират във виртуална среда. Но със забавянето на растежа на приходите фирмата вече трябваше да намали разходите и да замрази наемането, за да се справи с жестоката конкуренция за вниманието на потребителите.

„Подобно на много други компании в свят с нулеви лихви – Meta се загуби в страната на излишъка – твърде много хора, твърде много идеи, твърде малко спешност“, пише той.

За да удвои свободния паричен поток до 40 милиарда долара годишно, компанията трябва да намали разходите за персонал с поне 20%, да намали годишните капиталови разходи с поне 5 милиарда долара до 25 милиарда долара и да ограничи инвестициите в метавселената и Reality Labs до не повече от 5 милиарда долара на година, пише Герстнер.

Препоръките на фирмата „ще доведат до по-икономична, по-продуктивна и по-фокусирана компания – компания, която възвръща своята увереност и инерция“, каза той. "Ние вярваме в този отбор."

Snap даде началото на сезона на тримесечните резултати на компаниите, зависими от цифровата реклама, които се борят с пазарните сътресения повече от година. Нарастващата инфлация, опасенията за рецесия и войната в Украйна натежаха върху разходите за цифрова реклама тази година, както и промените в защитата на личните данни на Apple.

Най-големите играчи в индустрията - Meta Platforms и компанията майка на Google Alphabet Inc., отчитат резултатите си през тази седмица. Очаква се Meta да отчете нов спад на приходите след първото подобно отстъпление през предходното тримесечие.

Сделката за продажбата на Twitter ще увеличи дълга на компанията, коментира още Попов.

Като част от сделката Twitter трябва да увеличи дълга си с около 13 млрд. долара. Анализаторите изчисляват, въз основа на условията, изложени по-рано в свързаните със сделката документи, че Twitter ще трябва да плаща годишни лихвени плащания в размер на повече от 1 млрд. долара в сравнение с около 51 млн. долара през 2021 г. През последните пет години Twitter отчита средна годишна печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация от около 700 млн. долара.

Това лихвено бреме означава, че Twitter ще трябва да намери начини да постигне ръст на приходите и да разшири маржовете на печалбата, казва Джордан Чалфин, старши анализатор в компанията за кредитни проучвания CreditSights. „Вероятно ще изгорят значително количество пари в брой", каза той.

Повече по темите може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.