Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Големите запаси от компютри се превърнаха в основен проблем предвид срива в търсенето им

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 11.10.2022

13:05 | 11 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Търсенето на персонални компютри намалява с най-бързия темп от десетилетия, след като повишените продажби, свързани с пандемията, бяха последвани от забавяне на потребителските разходи за електроника, разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По данни на изследователската компания Gartner Inc. през третото тримесечие доставките в световен мащаб са намалели с 19,5% спрямо предходната година, което е най-рязкото понижение от повече от две десетилетия. Производителите на компютри са доставили 68 млн. персонални компютри през последното тримесечие, което е спад спрямо 84,5 млн. броя през предходната година. 

„Резултатите от това тримесечие могат да отбележат историческо забавяне на пазара на персонални компютри", каза Микако Китагава, анализатор в Gartner. „Макар че смущенията във веригата за доставки най-накрая намаляха, големите запаси вече се превърнаха в основен проблем предвид слабото търсене на персонални компютри както на потребителския, така и на бизнес пазара“. 

Продажбите, свързани с връщането в училище, бяха по-слаби от очакваното въпреки промоциите и намаляването на цените, целящи да стимулират покупките, казва Китагава. Забавянето на световната икономика също кара бизнеса да бъде по-предпазлив в решенията си за разходи.  

По данни на Gartner пазарът на персонални компютри в САЩ е намалял със 17,3% през третото тримесечие, което се дължи на спада в продажбите на лаптопи. 

Друг доставчик на данни, International Data Corp., заяви, че световните доставки са намалели с 15% през третото тримесечие с общо 74,3 милиона продадени бройки, въпреки че обемът на доставките остава над нивата отпреди началото на пандемията. Двете изследователски фирми отчитат данните по малко по-различен начин.

Apple е единствената компания, която не е отчела спад в доставките на компютри. Според данни на International Data Corporation, HP отбеляза спад с около 28%, Dell - с 21%, а Lenovo - с 16%. Единствено Apple се противопостави на низходящата тенденция, като увеличи доставките на iMac с 40% през третото тримесечие, предава и CNBC. 

По време на пандемията секторът се възползва от бума в продажбите на електронни устройства, тъй като домакинствата и предприятията купуваха персонални компютри, за да се приспособят към работата от дома и дистанционното обучение. Но тези големи покупки трудно могат да бъдат повторени от потребителите толкова скоро, особено когато инфлацията ограничава разходите на фона на други макроикономически условия.  

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион отчетоха спадове в първата сесия от седмицата, като Hang Seng поведе пониженията на фона на поевтиняването на акциите на технологичните компании, листнати в Хонконг заради новите правила за износа от САЩ.

В края на миналата седмица администрацията на американския президент Джо Байдън публикува нови правила за контрол на износа, включително мярка за ограничаване достъпа на Китай до определени полупроводници, произвеждани където и да е по света с американско оборудване. По този начин Вашингтон значително разширява действията си в опит да забави технологичния и военния напредък на Пекин. Правилата, някои от които влизат в сила веднага, надграждат ограниченията, изпратени в писма тази година до най-големите производители на оборудване за чипове като KLA, Lam Research и Applied Materials, в които правителството иска от тях да спрат доставките на машини до изцяло китайски фабрики за модерни полупроводници.

Акциите на най-големия производител на чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corporation (TSMC) поевтиняха с 5,23%, докато книжата на Hua Hong Semiconductor изтриха над 10% от стойността си. Цената на акциите на Shanghai Fudan Microelectronics Company се понижи с 24,6 на сто.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.