Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

В България има много по-добри условия за кариерно развитие, отколкото в Западна Европа

Мартин Алексиев и Лора Христова, стипендианти на лятното училище "Атанас Буров", в "Бизнес старт", 03.10.2022

14:04 | 3 октомври 2022
Автор: Галина Маринова

България предлага много възможности за кариерно развитие, а и всеки човек си тежи на мястото - в своята родина. Предвидимост и стабилност на политическата и бизнес средата в България, по-тясна практическа връзка между университетите и бизнеса, както и анализ и конкретни действия за нуждите на младия предприемач за развиване на бизнес, от това се нуждаят младите хора в България, за да остават в страната и да способстват за постигането на една положителна промяна в икономическо отношение. Това казаха Лора Христова и Мартин Алексиев, стипендианти на лятното училище "Атанас Буров", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

Хората на България са нашият капитал и затова е необходимо да се повиши качеството и нивото на образованието в страната, каза Христова. По думите й стабилните политики, обществен ред, сигурност и закони, както и добрата инфрастуктура, са ключови за привличане на инвеститори, които да работят в сферата на производството на продукти и услуги с висока добавена стойност. "Защото това са бизнесите, които заплащат по-високи заплати, а това е път за повишаване на качеството на живот в България". 

Перспективите за развитие на България са тясно свързани с развитието на IT сферата, каза от своят страна Алексиев. Той подчерта значимостта на инвестициите в стартъпи, занимаващи се с финтех, особено в областта на здравеопазването. По думите му много по-широко могат да се използват възможностите на IT сектора, "за да се запълнят ниши в стандартната икономика на България" и да се подпомага развитието на малкия и средния бизнес в страната. 

"В България има много възможности за кариерно развитие и човек може да напредне професионално много по-бързо, отколкото в Западна Европа. Една от причините е недостигът на работна ръка. В Западна Европа професионалното развитие се случва много по-бавно, на една много по-късна възраст. Има повече хора, по-качествено образование и съответно по-малко работни места с по-голяма конкуренция.", каза Лора Хистова. "Освен това един човек тежи най-много на своето място - в своята родина. Ако искаме да имаме положителна промяна, тя би била осъществима само ако младите хора остават в Бълария". 

България все повече трябва да се развива като вътрешен пазар, подчерта Мартин Алексиев. "Това може да се случи чрез два фактора - повече хора да работят в страната и да има по-високи заплати, за да се засили вътрешното търсене и да се стимулира икономическото развитие". 

Лятното училище "Буров" дава много и това е една изключително добра инициатива, заяви Христова. "То има изключително силна практическа насоченост. Хората, които се обучават, се избират с конкурс и са имат изявен интерес в областта на инвестициите, с добра подготовка".

Лекторите са хора от бизнеса и всички лекции бяха имаха не само теоретична, но и силна практична част, с много примери от практиката, което бе полезно за всички участници, добяви тя. По думите й възможността да се запознаеш лично с водещи бизнес личности е безценна, защото "те могат да бъдат потенциален работодател за всеки един от участниците". 

Мартин Алексиев определи лятното училище "Атанас Буров" като безпрецедентно явление в българското образование, защото показва какви са на практика позициите, които се търсят в съвременната българска икономика и как може практически да се обучат хора за нуждите на бизнеса в страната. Той подчерта, че "на нито едно друго събитие не се събират толкова много специалисти в сферата на инвестиционните финанси". Събитието паказва и "какъв е гладът за специалисти в България" и, че "в страната има наистина много голям потенциал за развитие, не само в Европа".

"Не се плащат само в Западна Европа големи заплати. И тук има голям потенциал. И в България има много възможности. Има инвестиции от чуждестранни стартъпи, стига човек да иска може да намери своето място". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате  тук.