Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Младите трябва да мислят критично, а не да наизустяват факти

Христо Господинов, преподавател по политически науки, Юлияна Герчева, ученичка в 11-ти клас в Американо-английска академия и Яна Миланова, ученичка в 11-ти клас в Американо-английска академия, "Бизнес старт", 21.09.22

11:40 | 21 септември 2022
Обновен: 11:55 | 21 септември 2022
Автор: Таня Жекова

В България има много способни, отдадени и талантливи хора – както учители, така и ученици. За да бъде потенциалът им реализиран докрай е нужна истинска реформа в образователната система, която да се фокусира в развиването на умения и да е адаптирана за бъдещата реализация на младите. Това коментираха Христо Господинов, преподавател по политически науки, Юлияна Герчева, ученичка в 11-ти клас в Американо-английска академия и Яна Миланова, ученичка в 11-ти клас в Американо-английска академия, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Роселина Петкова.

Тази година Юлиана Герчева и Яна Миланова са получили призове от европейския кръг на глобално състезание по дебати, което се проведе преди месец в Прага, и са заслужили участие на финала в Йейлския университет в Кънектикът, САЩ.

„Ние често влизаме в дебати в часовете, за нас те са ежедневие. Аз ги окуражавам когато не са съгласни винаги да го изразяват, но аргументирано. Те се справят изключително добре както в устните дебати, така и в писмените аргументивни есета, които са част от състезанията и в които те трябва да използват всичките си знания и аргументи. Въпреки че състезанията са между тийнейджъри, темите на дебатите са сериозни и са направени така, че да бъдат разбрани и да са актуални и близки до нас“, разказва Господинов.

Част от темите за дебати, избрани от участничките, включват въпроса за втория шанс, климатичните промени, прехода към чиста енергия и това какво е необходимо за един успешен лидер.

Според Господинов има много способни и успешни хора в българските училища, до които политиците могат да се допитат и чийто опит може да бъде използван за подобряване на системата у нас, но според него това е много дълъг процес, който изисква усилия и не става изведнъж.

„Ние често говорим за реформа, но заплатите не са реформа. Трябва да напипаме пулса на образованието, моделът, който би вършил работа. Не се мисли дълбоко и занапред, какви знания и умения могат да придобият децата ни, каква реализация ще имат след 15 години“, смята Господинов.

Самите ученички смятат, че тенденцията е образованието да става по-дигитализирано, но това не е непременно положително, особено като се има предвид негативния ефект от затварянията през пандемията.

„В бъдеще мисля, че образованието ще става все по-технологично и дигитализирано, но не знам до каква степен това е добре. Технологиите помагат, но намаляват човешката комуникация. Надявам се да има по-голяма свобода на мислене и поле за изява, а не строга програма, която да се следва“, смята Герчева.

Яна Миланова споделя, че дистанционното обучение се е отразило много негативно на нея и съучениците ѝ. „Според мен беше крайно ненужно, изгубихме много, а много ученици излязоха извън релсите“, казва тя.

„Колкото и да се опитваме да влезем в дигиталната ера, още сме далеч. Живият контакт все още е крайно необходим, така се изграждат социалните умения. Ние не можем да бием машините по знание и информация, така че трябва да изграждаме у младите способността да мислят критически, защото това е, което ни отличава от машините. Няма смисъл да им втълпяваме много информация, те лесно могат да я намерят“, смята Господинов.

Въпреки прекъсванията по време на пандемията двете събеседнички споделят, че са доволни от образованието си и са щастливи, че са в училище и среда, която ги мотивира да мислят. Те са твърдо убедени, че искат да останат в България и да допринесат за развитието на страната.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.