Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Износът на ключови чипове с памет от Корея се срина поради спад на търсенето

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 16.09.2022 г.

14:30 | 16 септември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Износът на Южна Корея на нейния най-доходоносен чип с памет спадна най-много от 2019 г. насам, което показва задълбочаващ се спад в търсенето на технологии, което е от основно значение за глобалния икономически растеж. Доставките на динамична памет (DRAM) паднаха с 24,7% спрямо година по-рано през август, в сравнение със 7% спад през предходния месец, според данни, публикувани в петък от министерството на търговията. Това каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

DRAM представлява почти половината от корейския износ на чипове с памет и работи с процесори и други видове полупроводници за съхраняване и обработка на информация в широка гама електроника.

Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc., и двете базирани в Корея, контролират приблизително две трети от световния пазар на памет. Приходите им бяха ударени през 2019 г., когато индустрията за чипове с памет навлезе в цикъл на срив.

Износът на технологии от Корея, който представлява една трета от общите доставки на страната в чужбина, е спаднал с 4,6% през август, показват отделни данни от министерството. Смартфоните, дисплеите и компютрите са намалели в стойността на износа, тъй като потребителското търсене е намаляло, каза министерството.

Все по-голям брой индикатори показват, че световната индустрия за чипове се охлажда след години на бум на пандемично търсене на електронни устройства като лаптопи и таблети. Бързото затягане на политиката на централната банка за ограничаване на инфлацията също подхранва опасенията за рецесия.

Икономическото забавяне в Китай, където правителството налага строг контрол на Covid, е друга причина за охлаждането. Износът на технологии за Китай е спаднал с 14,4% през август, каза министерството, посочвайки блокирането в Шанхай сред ключовите фактори.

Общият износ на Корея нарасна миналия месец с едноцифрена цифра за трети месец, докато търговските дефицити достигнаха рекорд заради отслабването на вона и високите разходи за енергия. Нацията все повече разчита на вноса на високотехнологично оборудване и министърът на търговията Ан Дук-Ген каза пред Bloomberg тази седмица, че обезценяването на вона е по-скоро негативно, отколкото положително за търговията.

Планираното придобиване на разработчика на игри Activision Blizzard за 69 млрд. долара от Microsoft е изправено пред задълбочено разследване в Обединеното кралство, след като регулаторите заявиха, че сделката може да окаже негативно въздействие върху конкуренцията, коментира още Попов.

Службата по конкуренция и пазари (CMA) обяви, че е решила да започне по-обстоен преглед на споразумението, след като Microsoft отхвърли идеята да направи промени, за да отговори на притесненията на регулаторите.

Сливането с Acitvision, която притежава едни от най-популярните гейминг франчайзи като Call of Duty, World of Warcraft и Guitar Hero, ще направи Microsoft третата по големина компания за игри в света и ще даде на производителя на Xbox разнообразие от заглавия за абонаментната ѝ услуга Game Pass.

CMA се присъединява към други регулатори по света като Федералната търговска комисия на САЩ в разглеждането на сделката. Европейската комисия в момента проявява голям интерес, въпреки че Microsoft все още не е завела официално документите към Брюксел.

Най-новите модели iPhone излизат по магазините в петък (и в България, която е в първата вълна на пускането на продукта) и Apple Inc. разчита, че платежоспособните купувачи ще направят устройството хит в годината на растяща инфлация и колебливи разходи за технологии.

Линията iPhone 14 запазва най-добрите функции за Pro моделите от висок клас, които струват поне 1000 долара. Въз основа на данните от предварителните поръчки тази стратегия вече сработва – потребителите превърнаха най-скъпия нов iPhone в най-популярната версия.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.