Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Донка Михайлова, НСОРБ: Месеци наред ще са нужни доброволци за карловските села

Донка Михайлова, зам.-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, "Бизнес старт", 13.09.22

12:18 | 13 септември 2022
Обновен: 13:11 | 13 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Първите дни след наводненията в Карловско много граждани реагираха спонтанно, за да бъдат полезни. Стекоха се много доброволци, но сега този поток намалява, тъй като те също имат свои задължения, докато на района ще е нужна помощ още месеци напред. Това коментира Донка Михайлова, заместник председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Установихме, че доброволната подкрепа намалява и хората се връщат към своите ангажименти, което е нормално. За да можем да оказваме постоянна помощ следващите няколко месеца решихме да направим график за всички доброволци, които желаят да помогнат, който е съчетан с това кога са на разположение. В момента всички общини подават в НСОРБ желание да изпратят доброволци в определени дни, в община Карлово са осигурили легла за някои от доброволците, а общините близки до Карлово ще осигурят ежедневен транспорт“, посочва тя.

По нейни думи от община Карлово считат, че помощта от доброволци ще е нужна месеци наред. Освен храни в селата има нужда и от топли завивки и бяла техника. В община Троян много граждани са заявили желание да помогнат, като общината осигурява ежедневен транспорт и суха храна на доброволците. „Хората много спонтанно и искрено се включват. Някои вземат отпуска, но най-голям е интересът за доброволстване в събота и неделя“, отбелязва тя.

НСОРБ вече е координационен център, който организира доброволци, живеещи на териториите на различни общини. „Нужен е централизиран орган, който да реагира в подобни ситуации“, казва Михайлова.

Според нея има стройна и добре разработена нормативна база, но има много сериозни проблеми в прилагането й и в работата на терен, както и в координацията между отделните институции. Кметовете на общини носят отговорност за почистването на коритата на реките на територии на самото населено място, а извън населените места отговорността е на областните управители. Те обаче нямат целеви средства за това, а в общините средствата са недостатъчни.

„За да изчистим едно речно корито има процедури, които отнемат поне 6 месеца. Всички тези тромави механизми водят до резултати, които виждаме в Карлово“, категорична е Михайлова.

В следващите няколко месеца общините са изправени пред множество трудности, свързани най-вече с отоплението.

„Имаме много сериозна и тревожна ситуация, защото 75 български общини отопляват своите училища, болници и социални институции само с газ и нямат алтернатива. Градовете, които не са газифицирани като например Троян, и отопляват училищата с метан, вече търсят алтернативи. Цената на газа скочи с 270% в сравнение с миналата година, а държавата не дава никакви компенсации както при сметките за електричеството“, отбелязва тя.

Много общини са подложени на натиск и по отношение на снабдяването с храни и общественият транспорт. „Има сериозни проблеми при договореностите с храни в детските градини и ясли, в социалния патронаж. Имаме натиск и от доставчиците на горива, и от превозвачите на ученици към училищата и проблемите са много. Нямаме разчети, тепърва започваме работа в това отношение. Аз съм убедена, че всички български общини, разбирайки ситуацията, в която са гражданите, ще предприемат възможно най-добрите решения, за да бъдат адекватни и да се справят“.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.