Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Apple представи забележителен редизайн на дисплея на iPhone 14 без да вдига цената

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 08.09.2022

12:05 | 8 септември 2022
Автор: Зорница Крушарска

Apple обяви официално iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. И двата телефона имат нов малък прорез, който замества досегашния и може да се регулира динамично, което представлява първия голям редизайн на дисплея, откакто Apple представи iPhone X през 2017 г. разказа Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Роселина Петкова.

Дебютът на iPhone 14 се случва в уникален момент: инфлацията повишава цените на абсолютно всичко - включително на потребителските технологии - а бюджетите на домакинствата са ограничени. 

Цената на стандартния модел iPhone 14 започва от 799 долара, а на 14 Plus - от 899 долара.  

Първата забележителна промяна в дизайна на моделите iPhone 14 Pro е дисплеят. Макар че Apple ще предлага обичайните 6,1- и 6,7-инчови варианти, прорезът е заменен с изрез във формата на хапче, в който ще се намират компонентите за Face ID и втори кръгъл изрез за предната камера.

Apple е преместила сензора за близост зад дисплея, а известията вече ще изскачат от прореза в анимация. Apple нарича тази система "Динамичен остров" (Dynamic Island). Уведомленията и сигналите ще се адаптират и движат около прореза, а Apple наистина се стреми към това да анимира и използва системата за нови известия, докато останалата част от дисплея остава изключена. 

Моделите iPhone 14 имат две функции, насочени към безопасността на потребителите: възможност за разпознаване на автомобилна катастрофа и сателитна свързаност за изпращане на спешни съобщения. Това ще става чрез изпращане на спешни съобщения чрез комуникационни сателити, когато сте извън обсега на клетъчен сигнал – функция, наречена Emergency SOS. Антените на телефона могат да се свързват със сателитни честоти. Apple твърди, че изпращането на съобщение може да отнеме по-малко от 15 секунди при ясна видимост към небето, а интерфейсът насочва потребителите да насочат телефона си в правилната посока, както и да преминат през стъпките за свързване с доставчиците на услуги за спешна помощ. Възможно е също така да се използва приложението Find My за споделяне на местоположението, без да се изпраща съобщение. То е безплатно за две години с моделите iPhone 14.

Компанията също така обяви, че телефоните ще имат eSIM - функция, която ще позволи на потребителите да се свързват с оператори без SIM карта. Тя също така ще улесни прехвърлянето от един оператор към друг. Американските модели на iPhone 14 също така се отказват от физическия SIM слот, преминавайки изцяло на eSIM.

След яростни слухове и изтичания на информация през последната седмица Apple представи новия Apple Watch Pro - свръхголяма и здрава версия на часовника си, насочена към спортно активните клиенти. След първото представяне на часовника през 2015 г. компанията създаде набор от функции, насочени към здравето и спортните резултати.

Компанията пусна и модел SE, най-ниската ценова версия на продукта, който според нея е с 20% по-бърз от предишната версия. Моделът SE с GPS ще струва 249 долара.

Новият режим на ниска консумация на енергия може да осигури до 36 часа живот на батерията с едно зареждане. Той деактивира някои функции, като например постоянно включения дисплей. Той ще е наличен в Apple Watch Series 4 и по-нови модели.

За хората, които просто искат безжични Bluetooth слушалки, които безпроблемно да се свързват с техните устройства Apple, основните AirPods имат смисъл. Но ако искате всичко това плюс блокиращо звука активно шумопотискане, по-скъпите AirPods Pro са правилният избор. Най-накрая, след почти три години, Apple обнови тези първокласни слушалки.

Току-що обявеното второ поколение AirPods Pro не изглежда различно, но подобрява оригинала от 2019 г. по няколко начина. Apple твърди, че активното потискане на шума е два пъти по-добро. Плъзгането на пръста отстрани вече контролира силата на звука, а в калъфа има нов чип H1 и високоговорител, които помагат за намирането на вашите Pro, когато са заклещени между възглавниците на дивана.

Най-значителната актуализация е увеличеното време за работа на батерията: шест часа слушане, в сравнение с 4,5 часа. Това няма да ви стигне за цял работен ден, но с калъфа за зареждане потребителите вече получават до 30 часа общо време за слушане.

Моделът запазва досегашната си цена от 249 долара.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.