Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Привличаме строители от Узбекистан, за да се справим с недостига на работници

Костадин Чуклев, управител на "Бараж Груп", в „Бизнес старт”, 24.08.2022

11:44 | 24 август 2022
Обновен: 15:27 | 29 август 2022
Автор: Зорница Крушарска

Основният проблем в страната ни е липсата на човешки ресурс. Това е изключително тежък проблем за всеки един бизнес в България. Ако нещо най-много спира навлизането на нови инвестиции тук, е липсата на работна ръка. Разбира се - административни тежести, корупционна среда и политическа обстановка могат да оказват влияние, но липсата на работна ръка е номер едно като причина за неслучване на някои инвестиции в България. Това каза Костадин Чуклев, управител на строителната компания "Бараж Груп", в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Изключително трудно е да се справим с този проблем. В нашата фирма търсим варианти -  внесохме хора от Узбекистан, една група от 15-16 души. Сега планираме да внесем още поне толкова и този процес ще продължава. Трудовите навици на хората от Узбекистан позволяват да работят на открито тежка работа, което строителството го изисква. Турците също са много подходящи. Процедурите за допускането им до нашия пазар са едни и същи. Получаването на необходимите разрешителни отнема около 8 месеца. Това е дълъг период, процедурата трябва да се облекчи максимално, подчерта събеседникът.

„Основен приоритет на политиците трябва да е намирането на начин да решат проблема с работната ръка и да облекчат значително допускането до нашия трудов пазар на работници от трети страни”.

Що се отнася до динамиката при строителството на нови индустриални, търговски и административни обекти през първите осем месеца на 2022г. в сравнение с предишни години Чуклев посочи, че нещата вървят в определен порядък с планирани инвестиции и няма съществен бум или спад.

„С изключение на ритейл парковете, които са нова тенденция, която навлиза много мощно на пазара, не виждам други драстични отклонения”.

Нашите клиенти са 100% частни компании, не работим с държавата и политическата ситуация в страната не ни се отразява. Може би при колегите, които работят с държавата, се отразява много сериозно.

„При всички положения, ако има стабилно правителство, което е прозападно ориентирано, за България и за бизнеса в страната ни ще е по-добре”.

Запитан дали има свиване на маржовете на печалба в строителния бизнес, Чуклев каза, че през втората година на пандемията печалбата не само се е свила, дори се е унищожила.

„В момента не е така, защото променихме договорите, а инвеститорите също проявиха нужното разбиране и се съобразиха със ситуацията. Те възприеха новите ни договори, в които цените не са фиксирани”.    

Цените в сектора се вдигнаха много. Имахме подписан преди две години договор за строеж на склад, чийто втори етап не се стартира тогава. Наскоро актуализирахме офертата към днешна дата и увеличението спрямо преди две години е повече от 40%.

„Това е сериозно увеличение, аз самият се учудих, че е толкова много. Цените се вдигат, но не виждам някой да се е отказал от инвестицията. Цените се вдигат за всички. ”

Регистрира ли се вече спад в цените на строителните материали?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” може да гледате тук.