Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България има нужда от 500 нови програмисти ежегодно само за SAP консултанти

Здравко Пешаков, управляващ директор за SAP за България, в "Бизнес старт", 04.08.2022

13:30 | 4 август 2022
Обновен: 17:02 | 4 август 2022
Автор: Галина Маринова

До края на годината планираме от бизнес гледна точка да пораснем с 20%. Намирането на кадри в IT сектора е трудно и планираме разширяване на усилията, откриване на нови академии и специалности за обучение на специалисти. България има нужда ежегодно от около 500 нови програмисти само за SAP консултанти в страната. Това коментира Здравко Пешаков, управляващ директор за SAP за България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов

Голяма част от нашите партньори и клиенти са международни компании, които са избрали именно в България, за да изнесат своите SAP екипи за поддръжка на SAP системите си във всички клонове и подразделения, функциониращи по цял свят. Това не е заради евтината работна ръка. Заплатите са доста изравнени с европейските, но имаме много добри консултанти, подчерта гостът.

"Ние не сме по-различни от всяка една друга компания в IT сектора и най-голямата трудност, която изпитваме е с намирането на кадри. За да се справим, заедно с нашата партньорска екосистема, заедно с дружеството ни за развойна дейност SAP Labs правим много академии, партнираме си с няколко университета и планираме да отворим нови програми и академии, за да отговорим на нуждите на пазара".

Понятието интелигентни предприятия се свързва с компании, които с помощта на иновативни технологии променят бизнес процесите и моделите си така, че да отговарят по-добре на нуждите на своите клиенти, каза Пешаков. "По отношение на ESG и устойчивото развитие на бизнеса SAP помага по няколко начина. Софтуерът е по-скоро последваща функция на усещането и нуждата на мениджмънта да следи и развива своята дейност в посока опазване на околната среда и социален ангажимент.  Ние помагаме с разработването и предоставянето на технология, която да измерва въглеродния отпечатък и въздействието върху природата, както и с прогнозен анализ как този отпечатък може да се намали, защото всички данни реално са вече в софтуерите, които компаниите използват. Това е една задължителна стъпка в трансформацията". 

Пандемията и след това войната в Украйна доведоха до нарушаване на веригите на доставки в почти всички индустрии, но SAP не е разработила специални решения, с които да помага на компаниите да се справят по-добре и да оптимизират тези вериги, защото тя вече има такова решение повече от 20 години, сподели Пешаков. "Сегашната ситуация много фoрсира проблемите с веригите на доставки. Тя беше изцяло прекъсната за определен период, но ние имаме няколко решения, които целят да помогнат на компаниите да оптимизират този процес. Но това, което направихме по време на пандемията, е че отворихме тази система да се използва безплатно от всички компании". 

"Интересът бе огромен, защото мрежата, с която оперираме е най-голямата бизнес мрежа в света. Компаниите, които оперират в това решение, това е своеобразна екосистема, са над 3 милиона в цял свят. Съответно ползите на всички компании бяха много големи".

На въпроса кое е по-важно за едно интелигентно предприятие - софтуерът, мениджмънтът или служителите, гостът каза, че със сигурност софтуерът се нарежда на трето място, защото той е следствие на промяната на начина на мислене и приоритетите на компанията. Такава промяна тръгва от мениджмънта, защото те са лидерите, които трябва да водят, но и всеки един служител трябва да поеме своята роля, за да може едно предприятие да стане интелигентно.   

До края на годината планираме от бизнес гледна точка да пораснем с 20%, а от социална гледна точка планираме да подкрепяме важни за обществото и природата каузи, като лично мой фокус е да бъдем все по-близо до клиентите си и да им предлагаме специално "ушити" софтуерни решения за тях. Бизнесът, при който се създава софтуер, внедрява го в предприятието на клиента и компанията се напасва спрямо внедрената програма вече е различен и сега компаниите разработващи софтуерни продукти се напасват спрямо нуждите на клиента. Софтуерите трябва да са много по-различни от тези, които са познати от преди пет години, каза още Пешаков.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.