Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Акциите на PayPal поскъпнаха след икономии в размер на 900 млн. долара

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 03.08.2022

15:00 | 3 август 2022
Обновен: 16:35 | 3 август 2022
Автор: Галина Маринова

Инвеститорите в PayPal възнаградиха "твърдата любов" на Elliott, а компанията назначи бившия мениджър на Electronic Arts Блейк Йоргенсен за главен финансов директор. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Акциите на PayPal Holdings Inc. поскъпнаха, след като компанията за разплащания обяви, че инвеститорът активист Elliott Investment Management вече е един от най-големите ѝ акционери, а неотдавнашните мерки за намаляване на разходите ще доведат до икономии в размер на 900 млн. долара през тази година.

Тези икономии ще нараснат до 1,3 млрд. долара през следващата година, заяви гигантът в областта на разплащанията във вторник в изявление, с което обяви приходите си за второто тримесечие. PayPal също така обяви, че управителният му съвет е одобрил нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност 15 млрд. долара, предава Bloomberg.

„Все още насочваме вниманието си към области, за да идентифицираме допълнителни места за подобряване на производителността в нашите обслужващи, маркетингови и инженерни функции, както и възможности за рационализиране на нашия фонд от недвижими имоти и ориентиране към наемането на служители в по-евтини географски райони", заяви главният изпълнителен директор Дан Шулман в конферентния разговор с анализатори.

Шулман спомена отново за плановете си да подобри оперативния ливъридж на PayPal - или способността за по-бързо увеличаване на приходите, отколкото на разходите. Въпреки това разходите нараснаха с 18% до 6,04 млрд. долара през периода. Въпреки че това е в съответствие със средните оценки на анализаторите, събрани от Bloomberg, приходите са нараснали само с 9%.

Elliott заяви, че е придобил дял за 2 млрд. долара, което го прави един от най-големите инвеститори в компанията. Фирмите са сключили споразумение за обмен на информация, а Джеси Кон, управляващ партньор на Elliott, заяви в изявление, че очаква с нетърпение да работи с Шулман и борда на PayPal.

„Elliott силно вярва в стойността на PayPal", каза Кон. „PayPal има несравним и водещ в индустрията отпечатък в бизнеса си с плащания и правото да печели в краткосрочен и дългосрочен план“.

Акциите на PayPal поскъпнаха с 14% след съобщенията, след като приключиха редовната търговия в Ню Йорк на ниво 89,63 долара. През тази година те са се сринали с 52%, което е по-силно от 18% спад на S&P 500 Information Technology Index.

„Суровата любов от страна на Elliott Management помогна да се насочи PayPal в правилната посока", казва Дан Долев, анализатор в Mizuho, в бележка до клиенти. „Разходната база на PayPal беше твърде висока и тя трябваше да върне капитала на акционерите“.

PayPal е в разгара на поредица от промени в ръководството и във вторник обяви, че Блейк Йоргенсен ще поеме поста главен финансов директор, след като Джон Рейни напусна, за да се присъедини към Walmart Inc. по-рано тази година. Компанията заяви, че провежда и външнофирмено търсене на нов главен продуктов директор след напускането на Марк Брито по-късно тази година.

Йоргенсен се присъединява към PayPal от Electronics Arts Inc., където е бил едновременно главен оперативен директор и финансов директор. Той е и бивш финансов директор на Levi Strauss & Co. и Yahoo! Inc.

Обем на плащанията

През последните тримесечия PayPal бе подложен на натиск от страна на прекъсванията във веригата за доставки и от инфлацията, която която възпрепятства разходите за електронна търговия. А EBay Inc., бившата компания майка на PayPal, бързо премества плащанията от платформата. Обемът на плащанията се повиши с 9% до 339,8 млрд. долара, което не отговаря на средните оценки на анализаторите, събрани от Bloomberg, за 344,3 млрд. долара и е най-слабото увеличение от поне две години. 

По-рано тази година PayPal заяви, че се отклонява от предишната си стратегия, при която се опитваше да добави милиони нови потребители. Вместо това тя се стреми да насърчи съществуващите клиенти да използват приложението ѝ по-често. 

Компанията показа напредък в тази насока: През тримесечието трансакциите на активен акаунт нараснаха с 12% до 48,7. Тя продължава да очаква да добави около 10 милиона нови потребители през тази година. 

Сега PayPal очаква общият обем на плащанията за годината да нарасне с 16% в сравнение с по-ранния диапазон от 15% до 17%, според изявлението. PayPal повиши прогнозата си за коригираната печалба на акция за годината до 3,87-3,97 долара в сравнение с по-ранната прогноза за 3,81-3,93 долара.

„Усъвършенстваме приоритетите си и устойчиво подобряваме структурата на разходите си", заяви в изявлението си временно изпълняващият длъжността финансов директор Габриел Рабинович. „Фокусирани сме върху създаването на стойност за нашите акционери и укрепването на позицията ни на водеща световна платформа за дигитални плащания“.

Новата стратегия

PayPal обмисля продажбата на кредитния си портфейл, след като приключи тримесечието с брутни вземания в размер на 6,2 млрд. долара, каза Рабинович. Този ход ще последва продажбата през 2018 г. на заеми и вземания за около 6,8 млрд. долара на Synchrony Financial.

„За да оптимизираме използването на баланса си и да останем максимално капиталово ефективни, оценяваме възможностите за допълнителна стратегическа екстернализация на кредити и ще ви информираме за напредъка си през втората половина на годината", каза Рабинович.

През миналата година PayPal заяви, че обмисля да добави възможности за търговия с акции към своето приложение. Оттогава компанията се е отказала от този стремеж като част от фокуса си върху намаляването на разходите и контролирането на броя на служителите, каза Шулман. Вместо това той заяви, че PayPal ще увеличи инвестициите си в сферата на онлайн разплащанията и ще обнови приложението Venmo. Компанията планира да позволи на тийнейджърите да се регистрират за Venmo.

Според Шулман PayPal и Elliott до голяма степен са били единодушни в дискусиите си за това как да се промени компанията.

„Дискусиите ни са насочени към оперативни подобрения, инвестиции, генериращи приходи, и разпределение на капитала", каза Шулман. „Работим по редица инициативи като подобряване на рентабилността и възвръщаемостта на капитала и оценяваме сътрудничеството и приноса на Джеси по тези важни теми“.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.