Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Microsoft вдига заплатите заради инфлацията

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 17.05.2022

13:30 | 17 май 2022
Обновен: 15:14 | 17 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Милиардерът Илон Мъск намекна, че може да се опита да намали цената за сделката за придобиването на Twitter. Сделка на по-ниска цена „не е изключена", каза Мъск, а акциите на Twitter завършиха деня със спад от малко над 8% на ниво от 37,38 долара. Това е далеч от онези 54,20 долара на акция, които Мъск обеща преди това на акционерите на Twitter, посочи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В петък изненадващо Мъск обяви, че сделката за закупуване на Twitter е „временно спряна" и така предизвика срив в стойността на акциите.

Мъск заяви, че от негова гледна точка значително по-голям дял на акаунти на ботове, отколкото се съобщава официално, би представлявал сериозна заблуда. Според него очакваният дял на акаунтите с ботове е 20% или повече. Споразумението с Twitter предвижда, че преговарящите страни могат да се оттеглят от сделката в случай на големи отклонения.

Не е ясно обаче дали изключително неточните данни за акаунтите в Twitter ще бъдат приети от съда като достатъчно основание за разваляне на сделката в случай на спор между Мъск и Twitter. Споразумението предвижда неустойка от по 1 млрд. долара, ако някоя от страните се откаже от трансакцията.

Дискусията за фалшивите акаунти е тактика за отклоняване на вниманието от страна на Мъск, подозира анализаторът на Wedbusch Дан Айвс. Той смята, че вероятността сделката да се осъществи е по-малка от 50%. „Бордът на директорите на Twitter е в трудна ситуация", твърди Айвс.

Ако сделката се провали, Мъск може да бъде задължен да плати обезщетение в размер на 1  млрд. долара. Но последиците за Twitter вероятно ще бъдат много по-сериозни предполага Айвс. „Цената на акциите вероятно ще спадне под 30 долара", казва анализаторът.

Microsoft планира да „удвои" бюджета си за увеличение на заплатите на служителите и да вдигне с поне 25% заплащането чрез акции, което предоставя на някои служители, за да задържи персонала и да помогне на служителите си да се справят с инфлацията.

Пакетът от заплати в Microsoft се състои от основна заплата, бонуси и акции. Промените ще се отнасят за значителна част от служителите на компанията, които към 30 юни 2021 г. са 181 хил. души.

Увеличенията на бюджета за заплати ще варират в зависимост от страната, а „най-значимите увеличения ще бъдат съсредоточени там, където пазарът го изисква".

Компанията не обсъжда нивата на заплатите, така че е трудно да се каже до какви стойности в долари ще се превърнат новите нива на възнаграждение. Но уебсайтът Glassdoor изчислява, че един новозавършил специалист, работещ като софтуерен инженер в Microsoft, получава около 163 хил. долара (годишно).

През февруари конкурентът Amazon.com Inc. заяви, че ще увеличи повече от два пъти максималната базова заплата, която плаща на служителите си, от 160 хил. долара на 350 хил. долара, за да се справи с конкурентния пазар на труда.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.