Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Starlink, сателитната услуга на Мъск, официално вече е достъпна и в България

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, 16.05.2022

14:15 | 16 май 2022
Автор: Галина Маринова

Сателитната услуга на Илон Мъск Starlink вече е официално достъпна в България, като цената за хардуера възлиза на 1240 лева, а месечната такса е 199 лева. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

След като в края на февруари стана ясно, че сателитната услуга за осигуряване на достъп до интернет Starlink вече покрива и България, защото започна да уведомява регистрираните потребители, че нейната услуга вече е достъпна и на нашата територия, сега и самата компания официално обяви това.

Спътниковата интернет услуга вече е достъпна в 32 държави по света, съобщи компанията. Впечатляващо е, че космическата компания на Илон Мъск твърди, че ще достави „незабавно" поръчаното оборудване, противно на предишните проблеми, които караха клиентите да чакат с месеци, за да получат своите чинии.

Starlink сподели в Twitter скрийншот, показващ картата на наличността на услугата, на която услугата е обозначена като „налична" в по-голямата част от Европа и Северна Америка, както и в части от Южна Америка, Австралия и Нова Зеландия. Голяма част от останалата част на света, включително целия континент Африка, е показана като „Очаква се скоро", като наличността се очаква в различни моменти през 2023 г.

Клиентите могат да очакват скорости на изтегляне до 250 Mb/s и латентност до 20 милисекунди, а предложението е подходящо за отдалечени райони, където няма достъп до интернет или пък той е ненадежден.

По-рано тази година от компанията на Илон Мъск заявиха, че Starlink е наличен само в 25 държави. През април Rest of World съобщи, че по-голямата част от потребителите на Starlink се намират в Северна Америка, а голяма част от останалите - в Австралия, Нова Зеландия и Европа.

След увеличението на цените, което влезе в сила през март, новите поръчки на Starlink вече са оценени на 599 долара за стартовия комплект за САЩ, като месечната такса за услугата е 110 долара за месец. За България цената е 1040 лева за оборудването, като се иска и 154 лева за доставка. Месечната такса е 199 лева.

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.