Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Apple, Microsoft и Amazon загубиха най-много от стойността си сред технологичните гиганти

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 12.05.2022

13:15 | 12 май 2022
Обновен: 13:16 | 12 май 2022
Автор: Зорница Крушарска

Най-големите технологични компании в света са изтрили над 1 трилион долара от стойността на акциите си в рамките на само три търговски дни. Анализаторите казват, че се наблюдават продажби във всички класове активи. Това се случва сравнително рядко и е типичен признак за криза, посочи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Като цяло акциите на американските пазари се разпродаваха масово, след като Фед повиши основния си лихвен процент, но технологичният сектор понесе повече загуби от другите отрасли на икономиката.

Saudi Aramco изпревари Apple Inc. като най-ценната борсова компания в света, подхранвана от скока на цените на петрола, който стимулира производителя на суров петрол, като същевременно увеличава инфлационния натиск, намаляващ търсенето на технологични акции.

В сряда Aramco се търгуваше близо до най-високото си рекордно ниво с пазарна капитализация от около 2,43 трилиона долара, надминавайки тази на Apple за първи път от 2020 г. насам. Производителят на iPhone отчете понижение в цената на акциите си с 5,2%, затваряйки на цена от 146,50 долара за акция, което му дава оценка от 2,37 трлн. долара.

Покачващите се цени на петрола, макар и благоприятни за печалбата на Aramco, изострят нарастващата инфлация, която принуждава Федералния резерв да повишава лихвените проценти с най-бързия темп от десетилетия насам. Колкото по-високи са лихвените проценти, толкова повече инвеститорите намаляват оценките за стойността на бъдещите приходи на технологичните компании и понижават цените на техните акции.

Google дебютира с марков смартчасовник. Google Pixel Watch, за разлика от Apple Watch, има кръгъл екран, имитиращ повечето класически ръчни часовници. Устройството е разработено предимно от Fitbit, която Google придоби през януари 2021 г., и включва интеграция за проследяване на здравословното състояние, базирана на софтуер на Fitbit. 

Часовникът на Google ще работи със софтуера му Wear OS и ще поддържа редица фунцкии като плащане с докосване, намиране на указания в Google Maps и получаване на известия.

Целия разговор може да гледaте във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.