Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Новият пътно-ремонтен сезон може да се окаже обречен

Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики, в "Бизнес старт", 23.03.2022

12:34 | 23 март 2022
Обновен: 14:39 | 23 март 2022
Автор: Галина Маринова

На фона на изминалите 100 дни на правителството има известно разочарование от действията и по-точно бездействията на кабинета. Нагледахме се на някои скандални назначения. Процесите в транспортния сектор вървят много бавно. Това каза Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Ако говорим за инфраструктура, то там се забелязва някакво раздвижване, но има един много тежък проблем, който държавата още не може да реши - 1,3 млрд. лв. се дължат на компании от строителния бранш, които никой не предвиди и не е ясно как, кога и дали ще бъдат платени. Предстоят фалити и има компании, които освобождават по 100-200 души на ден". 

Опасявам се, че новият пътно-ремонтен сезон може да бъде обречен, заради недалновидното решение да не се правят никакви плащания на строителни фирми. Миналата година строителен сезон на практика нямахме, а този сезон фирмите започват без възможност да посрещат елементарни нужди и ще се окаже, че няма да имат служители, алармира Русинова. 

Има много голямо желание от страна на Министерството на регионалното развитие и те са доста активни на фона на цялото правителство. Надявам се това да има ефект, защото състоянието на пътищата е в пряка връзка с пътната безопасност, напомни гостенката. 

Всяка година средствата, отделяни за поддръжка на пътищата, са точно толкова, колкото са сега. Така Диана Русинова коментира твърдението, че Бюджет 2022 е рекорден по отношение на разходите, а публичните разходи са основна част за този рекорд. 

"Трябва да се обърне внимание на неразплатените средства, които не са никак малко. Под въпрос е дали строителните фирми ще могат да започнат да извършват ремонтни дейности предвид това, че са пред фалит (...) и са притиснати до стената".

За един четиригодишен мандат (ако приемем, че ще е четиригодишен) 16 моста над река Дунав няма как да се случат, каза Русинова. "Ако успеем един да направим, то това ще е при изключителна мобилизация и ще бъде много голям успех за България".

По отношение на тунела под Шипка, ние чакаме вече 30 години, добави гостенката. "Ние имаме нужда от един такъв бърз преход Север-Юг, най-малкото заради намаляване на пътните инциденти, но дали ще се случи... По-скоро съм скептична към този момент".

Има много подготвени експерти в сферата на транспорта в България, но те нямат желание да работят в държавата, не и при условията, които се предлагат от политическите партии. Защото транспортът не бива да се превръща в политически проблем. Той е експертен, категорична бе събеседничката. "Първо трябва да вървят експертите, а след това политиците с някакви политически решения, които обаче да са подплатени от доказателствата на експертите, защото като е обърнат процесът резултатът е такъв, какъвто е в България. Нито имаме хубави пътища, проблеми имаме много, а решения - никакви". 

"И така ще продължаваме години наред, независимо кой е на власт. Ето, това правителство е доказателство и предишното - служебното, че независимо кой е на власт, има едни проблеми, които трябва да се решат експертно, но се тръгва да се решават политически и се стига до задънена улица". 

Тол системата, след като е изградена, се нуждае от поддръжка. Ако тя спре да работи само за един ден, преките загуби за бюджета ще са между 1 млн. лв. и 1,3 млн. лв., а опашката на Дунав мост ще стига (без преувеличение) до Букурещ. Не е опция тази система да спре да работи, дори и за един ден. По думите на гостенката ако е имало нарушения, то те е трябвало да бъдат забелязани до сега, защото отговорното лице в системата на АПИ работи още от първия ден на служебното правителство на този пост и не е сменян. Според нея трябва да се приветства работата на МВР, защото, когато има толкова много пари, то трябва да е ясно точно как се харчат. 

"Без Тол системата не можем да издържаме нашите пътища. Второ, Законът за обществените поръчки казва много точно, че може да има подизпълнител, но той трябва да е деклариран предварително - още във фазата на обществената поръчка. Ако обаче се използва скрит подизпълнител, то нека тогава има съответните санкции".

Въпросът обаче е защо толкова месеци никой не забеляза, запита Русинова.

Едва една трета от приходите се събират от Тол системата и по-голямата част от издръжката на пътната инфраструктура пада на хората, които карат с винетка. Когато бе въведена, уж временно за три месеца, Тол системата, с много намален обхват и занижени цени. След това, заради избори, коронавирус и т.н., това временно положение продължава вече две години. Идва моментът, когато трябва да се преразгледа, защото не е редно шофьорите, които увреждат най-много инфраструктурата, да плащат най-малко. 

Бъдещото поскъпване на тол-таксата няма да бъде "от днес за утре", а ще има поне шест месечен период, в който всички да се подготвят. Такъв ангажимент е поел министърът на транспорта, сподели Русинова.    

Как и по чия инициатива се сключва договорът за поддръжка на ТОЛ системата? Кой е отговарял за договора в системата са АПИ? Трябва ли да се приветства работата на МВР? 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.