Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

България прави всичко възможно, за да приютява бежанците от Украйна

Андрей Войников, Център на бесарабските българи в България, в "Бизнес старт", 15.03.2022

10:20 | 15 март 2022
Обновен: 13:51 | 15 март 2022
Автор: Галина Маринова

България стана една от страните на ЕС, която вече предоставя статут на "временна закрила". Никой не беше подготвен предварително за такъв развой на събитията и България прави всичко, което може да се направи, на ниво власти и правителство, за да улесни пребиваването на гости от Украйна. Това каза Андрей Войников, Център на бесарабските българи в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова

Най-голямата трудност, с която се сблъскват неправителствените организации, които помагат на бежанците, е времето, сподели Войников. "От момента, когато получаваме заявка за помощ, до момента, в който хората трябва да се настанят, стаята, която е била свободна, може вече да е заета, но вече има база данни и системи, с които да се координира този процес. В началото всичко бе много хаотично". 

"Ние имаме възможност автобуси и камиони ежедневно да пътуват до границата на България. Помощите се събират тук, в нашия офис, а доброволци ги описват и сортират преди изпращането. За сега не събираме хранителни продукти, но обмисляме да започнем изпращането и на храни".

Това, което е най-важно да знаят хората, които приютяват гости от Украйна е, че статутът на бежанец е сложна и по-бавна процедура, но сега имат статут на временна закрила, който дава право на медицинска помощ, образование и работа, както и възможност за връщате в момента, в който опасността отмине, обясни гостът. По думите му е особено трудно, когато дете пътува само, без родители, защото посолството няма възможност за издаване на паспорт, но се работи и по този проблем. 

Най-честите запитвания с молба за съдействие към организацията касаят възможността за пребиваване в страната с непълен комплект документи или без такива. Въпросите са за това къде и дали има възможност за настаняване и има ли възможност за получаване на статут за временна закрила, сподели Андрей Войников. "Има хора, които имат възможност да наемат апартамент, както и такива, които нямат никакви пари или пък разполагат само с украинска валута, която трябва да бъде обменена. Ние им помагаме да направят това". 

Бежанците, които шофират и пристигат със собствен автомобил в България, независимо дали възнамеряват да останат в страната или да преминат транзитно, "най-малкото имат нужда от почивка" след дългото пътуване, добави гостът. "Защото пътуването е най-малко 24 часа и то ако пътуваш от погранични райони. Понякога се пътува с дни, ако се тръгва от вътрешността на Украйна". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.