Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

От този понеделник и Instagram е блокиран в Русия

Технологичен коментар на Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, 14.03.2022

13:40 | 14 март 2022
Обновен: 14:36 | 14 март 2022
Автор: Галина Маринова

Instagram е блокиран в Русия, като „Роскомнадзор“ е дал няколко дни време на потребителите, за да се прехвърлят към други мрежи. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в своя технологичен коментар за предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. "Милиони потребители са откъснати от любимата си мрежа и от останалия свят в платформата. Това е реакцията на Москва на решението на компанията майка Meta да разреши в социалните си платформи да се отправят призиви за насилие срещу руските войски в Украйна. По-рано вече бе прекъснат достъпът и до Facebook и Twitter".

Пълното спиране на достъпа е тежък удар за блогърите и инфлуенсърите. Според руския медиен регулатор „Роскомнадзор“ забраната влиза в сила „едва“ в понеделник, а не по-рано, за да даде на активните потребители на Instagram време да „прехвърлят снимките и видеоклиповете си в други социални мрежи и да информират последователите си".

„Всички са в Instagram, буквално всички, какво ще правим сега?", оплаква се млада жена, интервюирана от Euronews в Санкт Петербург. „Може би ще премина към „Вконтакте“ и Telegram, ако и те не са блокирани“, допълва тя.

Студентка добавя: „Без съмнение има блогъри, които печелят пари от това, за тях не е толкова добре, защото доходът им отпада, но за мен, като обикновен гражданин, това не оказва голямо влияние върху начина, по който се чувствам”.

Виктория Лилова, учителка, посочва и неприятните последици: „Не мисля, че комуникацията ще пострада. Съжалявам за многобройните благотворителни организации, защото те обикновено събират много пари чрез Instagram“.

Не всички смятат, че прекъсването на Instagram е бедствие. Млада майка казва: „За да бъдем с хората, все още имаме телефоните си, влака, колата. Винаги можем да се срещнем с нашите роднини и съседи извън Instagram“. „Щом го изключват, има причина за това. Ще живеем без Instagram", обяснява мъж на средна възраст в Санкт Петербург.

Instagram е изключително популярен в Русия. През 2021 г. почти 51 милиона души са използвали социалната мрежа, която се фокусира върху споделянето на видео и снимки.

Прокуратурата в Русия иска цялата група Meta да бъде забранена като „екстремистка организация". В съда вече е подадена съответната молба.

Междувременно в неделя компанията майка на Facebook уточни, че споделянето на публикация, която "призовава за смъртта на държавен глава" - вероятно става дума за руския президент Владимир Путин - е в разрез с правилата за потребителите на компанията.

През миналата седмица Facebook временно смекчи правилата си, така че украинските потребители да могат да публикуват заплахи за насилие срещу руските военни, които нахлуха в съседната страна в края на февруари. Промяната доведе до известно объркване в обществото относно това какво е разрешено и какво не във Facebook и Instagram.

Президентът по глобалните въпроси на концерна Ник Клег публикува в петък изявление, в което се казва, че стъпката е насочена към защита на правата на украинците и не сигнализира за толерантност към "дискриминация, тормоз или насилие спрямо руснаците". 

Още технологични новини четете на Investor.bg.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.