Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Рекордни приходи и люлеещ се стадион на Супербоул в САЩ

Веселин Коларов, редактор в Gol.bg, "Бизнес старт", 18.02.2022 г.

11:30 | 18 февруари 2022
Обновен: 13:35 | 18 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Супербоул 56 вече е в историята, след като "Лос Анджелис Рамс" победи с 23:20 "Синсинати Бенгалс". Големият мач противопостави четвъртият по стойност отбор в Националната футболна лига срещу 31-ия. Зад "Овните", които триумфираха за втори път в историята си, стои милиардерът Стан Крьонке, който е председател на втората най-голяма спортна империя на планетата, оценена на над 10 милиарда долара. В нея влизат клубове от всякаква спортове, включително Денвър Нъгетс от НБА и футболния Арсенал. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Играчите на "Лос Анджелис Рамс" получиха бонуси от Лигата на стойност от 150 хил. долара, а на "Синсинати Бенгалс" по 75 хил. долара. Заплатите в НФЛ са само за редовния сезон, но за плейофите се дават скромни за техните стандарти премии. Този сезон шампионите на Супербоул получиха по 300 хил. долара от четирите мача след редовния сезон. Големите звезди печелят и повече, според индивидуалните им договори. Например, Одем Бекъм-младши получи 500 хил. долара за участието си в мача и още толкова за победата. Рекламните слотове пък бяха рекордни – 7 млн. долара за 30 секунди. За сравнение, миналата година цената беше 5,6 млн. долара", каза още Коларов.

На почивката зрителите се насладиха на страхотното шоу на хип-хоп легендите Доктор Дре, Снууп Дог, Еминем, 50 Сент и др. 

"Всички те са огромни звезди, но хонорарите им са нула долара. Но шоуто на полувремето често получава по-голям отзвук от самия мач. И за доказателство, ще дам пример с канадския изпълнител Уикенд, който участва на Супербоул миналата година. Само ден след участието, продажбите му на албуми нараснаха от 7500 копия на 36 500, което е ръст от 383%. Ръстът му в Spotify беше 220%", разказа още Коларов.

"Мачът се игра на най-скъпия стадион в света – "Софай Стейдиъм" в Калифорния. Той ще е домакин на Летните олимпийски игри през 2028 г. и се очаква да приеме мачове от Мондиал 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико. Съоръжението беше открито през септември 2020 и струва 5,5 млрд. долара. Капацитетът му е за малко над 70 хил. зрители. Поради ограничения за височина, се потапя 100 фута в земята. Ако не се лъжа, това са около 30 м. Покривът му и подземните цистерни събират и съхраняват 100% от дъждовната вода, която се ползва за напояване на обекта. Освен това "Софай Стейдиъм" може и да се люлее, защото се намира в сеизмична зона. Съоръжението разполага и с първата в света двустранна видео дъска и зрителите могат да я виждат идеално от всяка една точка на трибуните. В Gol.bg можете да видите и снимки на стадиона, заслужава си", каза още Коларов.

Какво може да очакваме до края за Зимните игри в Пекин 2022 може да гледате във видеото.

Всички гости на предaването "Бизнес старт" може да намерите тук.