Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Intel е близо до сделка за 6 милиарда долара за израелската Tower Semiconductor

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 15.02.2022 г.

11:39 | 15 февруари 2022
Обновен: 13:41 | 15 февруари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Intel Corp. е близо до сделка за придобиване на Tower Semiconductor Ltd. за около 6 милиарда долара като част от тласъка си към изнесения бизнес за производство на чипове, съобщи Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Американският производител на чипове планира да обяви покупката на израелската компания още във вторник сутринта, според източници на Bloomberg и The Wall Street Journal.

Този ход допринася за целта на главния изпълнителен директор Пат Гелсинджър да влезе в бизнеса с договорно производство на полупроводници за други компании. Tower се конкурира на пазар, доминиран от Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., но е много по-малка. Продажбите ѝ са около 1,3 милиарда долара годишно.

Акциите на Tower скочиха с цели 58% до $52,20 при късната търговия след новината в понеделник. Intel падна с по-малко от 1%.

Tower произвежда чипове за управление на захранването, сензори за изображения и различни други полупроводници. Неговите клиенти включват Analog Devices Inc. и Broadcom Inc., според данни, събрани от Bloomberg. 

Попов коментира и завръщането в офисите на служителите на Microsoft.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.