Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Продажбите и печалбата на Apple надвишиха прогнозите, а проблемите с чиповете намаляват

Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 28.01.2022 г.

12:28 | 28 януари 2022
Обновен: 14:07 | 28 януари 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Apple Inc изглежда преодолява скъпоструващия глобален недостиг на компютърни чипове, отбелязвайки рекордни продажби през празничното тримесечие, надминавайки прогнозите за печалбата и прогнозирайки, че недостигът вече отслабва.

Производителят на iPhone, който е най-голямата компания в света по пазарна капитализация, се справя с предизвикателства във веригата на доставки, като спиране на фабрики и забавяне на доставката, причинени от пандемията, по-добре от който и да е от най-големиет си конкуренти, каза Бойчо Попов, гл. редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Акциите на Apple се повишиха с около 5.8% в търговията след работно време, заличавайки половината от загубите им през годината. Печалбите идват, след като компанията обяви амбициите си за разширена реалност в метавселената.

Продажбите в Китай нараснаха особено силно, като се увеличиха с почти 21% до 25,8 милиарда щатски долара.

Продажбите се повишиха с 11% до рекордните 123,9 млрд. долара през първото фискално тримесечие, съобщи компанията в четвъртък. Анализаторите прогнозираха средно 119,1 млрд. долара. Печалбата също надмина прогнозите, а компанията прогнозира, че продажбите ще нараснат с двуцифрен процентен темп през мартенското тримесечие.

По време на конферентния разговор с анализаторите ръководителите на Apple заявиха, че ограниченията във веригата за доставки ще намалеят допълнително през тримесечието през март, но темпът на растеж ще се забави както за цялостния бизнес, така и за сегмента на услугите. Apple не зададе конкретна цел за продажбите, освен че заяви, че те ще бъдат рекордни за периода. Анализаторите прогнозират, че приходите ще надхвърлят 90 млрд. долара. Брутният марж ще бъде в диапазона от 42,5% до 43,5%, заяви Apple.

Попов коментира и споровете между ЕС и Whatsapp за политиката за споделяне на данни.

Повече новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.