Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Twitter на крак в битка за почтеност и безопасност година след щурма над Капитолия

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт", 06.01.2022

15:32 | 6 януари 2022
Автор: Галина Маринова

В навечерието на годишнината от щурма над Капитолия в САЩ Twitter Inc сформира екип, който да подготви социалната мрежа да се справи с евентуално вредно съдържание, свързано със събитието. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Социалните медийни платформи, включително Twitter и Facebook, бяха обвинени, че са дали възможност на екстремисти да организират обсадата на 6 януари 2021 г., когато привърженици на републиканеца и тогавашен президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия, за да попречат на Конгреса да удостовери победата на демократа Джо Байдън на президентските избори.

Twitter заяви, че е „сформирала многофункционална работна група", съставена от членове на екипите за почтеност на сайта и за доверие и безопасност, която ще отговаря само за годишнината от нападението срещу Капитолия и ще следи за рискове като туитове и акаунти, които подтикват към насилие. Компанията не съобщава колко души са включени в екипа за наблюдение.

Дни след бунта в Капитолия Twitter обяви, че блокира за постоянно профила на Тръмп, позовавайки се на „риска от по-нататъшно подстрекаване към насилие“.

WeChat се похвали със забележителен ръст на услугите - приложението обяви, че е започнало да приема китайския дигитален юан в платежната си услуга. Какви са трудностите пред компанията и как се справя в "година, в която репресиите на властите срещу технологичните компании нараснаха сериозно"? Защо вторият по големина акционер в Toshiba се противопоставя на плановете за разделяне на компанията? Ще бъде ли спрян този процес?

Целия коментар вижте във видеото. 

Още технологични новини четете на Inveator.bg.