Бъдещето на фитнеса може и да е онлайн, но за момента секторът се бори да оцелее

Радка Василева, председател на контролния съвет на Българска асоциация за здраве и фитнес, "Бизнес старт", 29.12.2021 г.

11:27 | 29 декември 2021
Обновен: 12:12 | 2 януари 2022
Автор: Даниел Николов

Близо 40% е спадът в посещенията на фитнес зали в сравнение с преди пандемията, а в момента секторът трябва да се справя и с почти трикратни увеличения на сметките за електроенергия. Фирмите не могат да ограничат чувстително разходите си - за отопление и климатизация или заплати на квалифицирани фитнес инструктори - без да намалят качеството на предлаганите услуги, а непрекъснатите нови изненади и несигурност около бъдещи локдауни само увеличават проблемите им. Макар и добре дошла, пандемичната мярка за намален ДДС, която ще продължи и през 2022 г., е крайно недостатъчна. Това коментира Радка Василева, председател на контролния съвет на Българска асоциация за здраве и фитнес, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Все още няма възстановяване в сектора, по-скоро е наистина оцеляване... Има много затворени обекти, а други се борят за оцеляване."

В коментар за влиянието на повишението на цените на електроенергията, Василева напомни, че разходите за ток в сектора са фиксирани без значение каква е посещаемостта в даден обект във всеки един момент.

Макар и малък, секторът има индиректно голямо влияние върху икономиката на страната, когато може да функционира добре, като превенция на различни заболявания, каза Василева. "Хората, които активно спортуват и се грижат за себе си са много по-работоспособни... Заседналият начин на живот води до много сериозни заболявания - наднормено тегло, сърдечно-съдови болести, инсулти - и България е на едно от първите места."

В България няма политика за подпомагане на благоприятните условия за инвестиции във фитнес сектора като Германия например, каза Василева. "Ние се борим за диференцирана ставка за ДДС още преди пандемията - това би улеснило работата в сектора, откриването на повече обекти и ще популяризира активния начин на живот."

Няма и улеснения за работодатели, които биха искали да дадат възможност на своите служители да спортуват, напомни тя.

Според нея по време на пандемията има тотално забравяне на общинските и национални политики за подобряване на здравето на населението. "Концентрирахме се върху Covid-19 и забравихме, че здравето не е само Covid-19. Заради него жертвахме други неща, които също са от не по-малко значение за здравето на хората."

Пандемията е довела до промяна на навиците в посетителите на фитнес центрове, коментира Василева, но не може да се прогнозира дали те ще са дълготрайни.

"Много е трудно да върнете хората в една фитнес зала след един локдаун... Много хора се преориентираха - в най-добрия случай тренират в къщи или на открито, а в най-лошия изключиха активния начин на живот от своите навици."

Наблюдава се и ръст на продажбите на домашно фитнес оборудване, каза Василева, но добави, че тренировката в домашни условия не може да бъде толкова ефективна, колкото такава с инструктор на живо. Онлайн инструкторите и видеата в интернет също не могат да предложат същото ниво на компетенция и съвети както професионалистите във фитнес залите, смята тя.

Какво е бъдещето на фитнес сектора в България може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.