Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Нов български фантастичен роман рисува сюрреалистичен вариант на живота на Балканите

Боян Бенев, предприемач и писател, в Бизнес старт, 29.11.2021

12:10 | 29 ноември 2021
Обновен: 14:20 | 29 ноември 2021
Автор: Галина Маринова

Въпреки, че е в паралелен свят и сюрреалистичен вариант на реалността, много от ситуациите се развиват тук, на Балканите. Това каза Боян Бенев, предприемач и писател, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Той коментира дебютния си фантастичен роман "Едно".

"В романа върви една важна нишка за образованието и каква е неговата цел. В романа образователната стратегия се изгражда на глобален принцип и всеки получава подходящо, абсолютно достъпно за всеки образование. Има кампуси в целия свят, които осигуряват образование по различни дисциплини и младите хора могат да циркулират в цял свят и да учат това, което искат. В съвременната реалност теоретично всеки има достъп до всеки вид образование, но на практика има голяма разлика къде живееш - в коя държава, кой град и дори кой квартал. Това рефлектира в едно голямо разделение, погледнато в дългосрочен план". 

Вдъхнових се от една много проста идея, която не мога да разкрия, но става дума за първата мисия на човечеството към Луната, но в един свят много по-различен от нашия. Развитието, както на технологично, така и на социално ниво, е много по-напреднало. Няма такова голямо разделение между хората и фокусът е върху социалните отношения, поясни авторът.

През последните 10 години започнах много да пътувам и индивидуални ситуации много ме вдъхновиха за конкретни образи и сцени, което е особено важно за първи роман - да се базира на нещо реално, каза Бенев."Научната фантастика е много специфичен жанр и винаги много съм го обичал, още от времето, когато филмите на тази тема не се взимаха много насериозно за разлика от съвременните епични продукции".

"Сега в България няма много такива книги, а е хубаво за въображението. Хубаво е човек да мечтае".

На въпроса "какъв е пътят от предприемачеството към писателя", авторът отговори, че получава много коментари, в които хората се питат "що за предприемач има време за писане на романи" и той самият "се чуди, защото наистина писането на роман отнема много време". Бенев обясни, че работата му е такава, че е много интензивна в конкретни периоди, по конкретни проекти. Тя е свързана с международно развитие на инженерни проекти в развиващи се пазари - подпомага ревръщането на една идея в реален продукт. 

Бенев сподели, че възнамерява да започне световното разпространение на романа с навлизане на "местни пазари, на малки нишови пазари, като ще бъде нает местен писател, местен преводач и художник", които да направят свой собствен прочит на романа. 

Как пандемията повлия на дейността на предприемача? Как трансформацията на живата комуникация с клиентите в дигитална се е отразила на бизнеса? Колко важна е връзката с читателите и представянето на една книга "на живо"? Има ли своите плюсове ситуация, в която преди официалното представяне на дадена книга, тя вече се е срещнала с читателите на пазара? Защо всеки, който е извървял пропуснал да използва литературен агент и сътрудничество с издателство при издаването на собствена книга, храни дълбоко уважение към работата им? Могат ли преживените трудности по лансирането на първи литературен проект да те амбицират да издаваш и следващите си книги сам?  

Повече вижте във видеото.