Ръстът на емигранти в САЩ понижава работния стандарт

Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, "В развитие", 11.06.2024г.

16:00 | 11 юни 2024
Автор: Антония Косева

Драматичната промяна на обществото и политиката в днешно време влияе на терминологията в икономическите представи на „класите“. Използването на общоприетите термини, които стават все по-остри с времето, не винаги могат да доведат до достоверност на данните. Средната класа на стереотипното американско семейство е два пъти над линията на бедност за държавата, а статистиката говори за тенденция дори в образованието на тази т.нар.“класа“. Това коментира Боян Иванчев, финансист и преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Наличието на промяна в икономическата среда на САЩ след встъпването във власт на президента Байдън е неоспорима, а статистика ясно показва ръст в прииждането на емигранти, които понижават работния стандарт. След съпоставка на статистиките за управлението на последните трима президента на държавата, лесно се установява, че емигрантите, променящи икономическата среда, са скочили три пъти след последните президентски избори.

Иванчев коментира, че се наблюдава и значителен спад в брутния вътрешен продукт на държавата, което също спомага за динамичната промяна в икономиката. Инфлацията и увеличаването на разходите също допринасят на разликите в средата и обществото.

„В икономиката не бива да има противопоставяне на добър и лош.“

Въпросът за това в какво превръщаме икономиките в днешно време и следващото поколение ли ще покрива дълговете, направени от сегашното, също е изключително актуален за днешната икономическа сфера, не само в Съединените американски щати, но и по света.

Решаващите причини за всяко едно гласуване са икономически и това много влияе на предизборната кампания в САЩ, засегнала доста обширно темата за финансовата стабилност на всяка една от „класите“ в обществото.

„Ако електоратът се чувства добре икономически, той не желае да сменя управляващия“ , каза Иванчев. “В САЩ се наблюдава променливото настроение на гласоподавателите, които сменят демократ с републиканец и обратното.“

Много фактори като война, икономическа несигурност, инфлация и избори много разклащат икономическата действителност на всяка една държава, а това влияе и на живота на всяка част от обществото.

Променят ли емигрантите икономическата среда на САЩ? Променя ли се „Американската мечта“ и как? Правилни ли са разбиранията ни за действителността в САЩ? Променя ли се възприятието за това какво е богатство и колко е достатъчно?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.