ООН: Световната икономика ще расте с най-бързи темпове от почти 50 години

Графика на деня, 17.09.2021 г.

10:44 | 17 септември 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Очаква се глобалната икономика да претърпи най-бързото си възстановяване от почти пет десетилетия тази година, но задълбочаването на неравенството между напредналите и развиващите се страни заплашва да подкопае това, предупредиха от ООН.

След свиването от 3,5% през миналата година, световният брутен вътрешен продукт вероятно ще се повиши с 5,3% през 2021 г. поради „радикални“ политически намеси и успешно, ако не е пълно, разпространение на ваксините в развитите икономики, се казва в доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (Unctad), публикуван тази седмица.

Експанзията може да се забави до 3,6% през следващата година, като прогнозната кумулативна загуба на доходи от 2020 г. ще достигне 13 трилиона долара, се казва в доклада.

Много държави в южното полукълбо бяха засегнати особено силно по време на пандемията, а фискалните ограничения, липсата на парична автономия и лошият достъп до ваксини срещу Covid-19 могат да ескалират икономическия стрес за развиващите се страни.

„Тези нарастващи пропуски, както вътрешни, така и международни, напомнят, че основните проблеми, ако бъдат оставени неразгледани, ще превърнат устойчивостта и растежа в лукс, на които ще се радват все по-малко и по-малко привилегировани хора“, каза генералният секретар на Unctad Ребека Гринспан. 

„Без по-смели политики, които отразяват засиления мултилатерализъм, на възстановяването след пандемията ще липсва справедливост и няма да отговори на предизвикателствата на нашето време.“

Unctad предложи международна подкрепа за внедряването на ваксини в развиващите се страни и по-голяма координация на политиките в системно важни държави като начини за стимулиране на ръста на икономиката.

„Дори и да изключим значителни неуспехи, глобалното производство ще възобнови тенденцията си от 2016-1919 г. едва през 2030 г.“, казват от Unctad.

Сред другите акценти в доклада:

Очаква се икономическото производство на САЩ да нарасне с 5,7% през 2021 г. и 3% през 2022 г.
Очаква се БВП на Китай да скочи с 8,3% тази година и 5,7% през следващата
Възстановяването на Европейския съюз ще възлиза на 4% ръст през 2021 г. и 3,3% през следващата година
Индия ще има 7,2% увеличение на БВП тази година, последвано от ръст от 6,7% през 2022 г.