Един провал на Меркел: голямата разлика между половете в германската политика

Графика на деня, 02.09.2021 г.

15:17 | 2 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Често срещан въпрос, който германците си задават в навечерието на тазгодишните федерални избори, е дали мъжете имат всичко необходимо, за да станат канцлер, но реалността е, че жените все още имат трудности да влязат в политиката в най-голямата икономика в Европа, пише Bloomberg.

Въпреки че управлява Германия в продължение на 16 години, Ангела Меркел някак си не успя да вдъхнови следващото поколение жени в политиката. И извън традиционното разделение на половете, нещата са още по-лоши. На изборите тази година само един човек с небинарен пол - първият, признат за такъв - се кандидатира за политически пост от над 6000 души.

Докато рекорден брой жени участват в тазгодишния изборен цикъл, все още мъжете са с хиляди повече, според данни, публикувани тази седмица от Bundeswahlleiter - най-висшият наблюдаващ изборите в Германия - и анализирани от Bloomberg.

жени представяне

Жените съставляват 33% от 6 211 кандидати в Германия тази година, в сравнение с 29% по време на последните избори през 2017 г. Въпреки че броят им е относително нисък, жените се представят обикновено добре на урните. Делът на жените кандидати, които в крайна сметка влизат в германския парламент, е по-висок от дела, който се кандидатира и е така от около две десетилетия.

Що се отнася до партиите, Меркел оказа влияние върху нейния консервативен блок, който се състезава със Зелените за най-много жени, търсещи политическа кариера тази година. Въпреки това, Анегрет Крамп-Каренбауер - ръчно подбраното протеже на Меркел - се оттегли след поредица от гафове, а лидерството на християндемократите сега е доминирано от мъже.

жени по

Съществуват и значителни географски различия. В северния щат Шлезвиг-Холщайн, който граничи с Дания, делът на жените кандидатки се е подобрил най-много при Меркел и сега е най-високият в страната.

Но липсата на напредък в региони като Бавария и бившия комунистически Изток - откъдето е Меркел - подчертава как Германия все още трябва да извърви дълъг път по отношение на политическото многообразие.

жени избори

Меркел, която се готви да напусне политическата сцена след изборите на 26 септември, признава тези недостатъци от години. В края на 2018 г. тя го нарече „елементарен въпрос за нашата демокрация“, а миналия месец оплака липсата на напредък.

„Много жени в политиката все още са подложени на словесни обиди, заплахи и дори явна омраза“, каза тя при премиерата на документален филм за жените в западногерманската политика. „Честно казано, все още не сме постигнали действително равенство между жените и мъжете в Германия. Остава много да се направи."