Работните места в частния сектор на САЩ намаляват за пръв път от април

Графика на деня за 06.01.2021 г.

16:47 | 6 януари 2021
Обновен: 16:47 | 6 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева
Работните места в частния сектор на САЩ намаляват за пръв път от април. Графика: Bloomberg
Работните места в частния сектор на САЩ намаляват за пръв път от април. Графика: Bloomberg

Броят на служителите в американския бизнес неочаквано намаля през декември за първи път от април, подчертавайки непосредственото икономическо въздействие от нарастването на случаите на коронавирус в цялата страна.

Работните места в компаниите намаляват със 123 000 през последния месец на миналата година, основно в секторите на хотелиерството и търговията на дребно, информира Bloomberg, позовавайки се на данните от изследователския институт ADP, публикувани в сряда.

„Данните отразяват въздействието върху сектора на услугите от мерките срещу Covid, наложени в цялата страна през четвъртото тримесечие и хората, които решиха да намалят социалните си контакти заради нарастващия брой на заразените“, написа  в бележка Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Цифрите предхождат месечния отчет за работните места, който ще бъде публикуван в петък. Очаква се той да покаже по-слаб ръст на заетостта. Икономистите прогнозират, че правителствената мярка за заетостта в частния сектор се е увеличила само с 50 000 позиции, а някои дори очакват спад в показателя.