Заявленията при безработица в САЩ показват смесена картина, но остават под 1 млн.

Графика на деня за 3 септември

17:16 | 3 септември 2020
Обновен: 17:16 | 3 септември 2020
Автор: Димитър Баларев
Некоригираният брой на подадени заявления при безработица се увеличи спрямо предходната седмица, но все още е под един милион. Графика: Bloomberg
Некоригираният брой на подадени заявления при безработица се увеличи спрямо предходната седмица, но все още е под един милион. Графика: Bloomberg

Броят на подадените заявления за редовни американски обезщетения при безработица намаля през миналата седмица, отразявайки промяна в сезонните корекции. Корекциите обикновено са предназначени да изгладят редовните промени в данните, но информацията се оказа от части изкривена поради пандемията, съобщава Bloomberg.

По данни на американското министерство на труда броят на подадените първоначални заявления при безработица по щатски програми възлиза на 881 хил. за последната седмица на август. В периода от 17 до 22 август броят на заявленията възлизаше на 1 010 000 – цифра, която не е директно съпоставима поради променя в методологията за сезонна корекция.

На некоригирана база, т.е. преди сезонни корекции, заявленията са нараснали със 7 591 до 833 352 през миналата седмица, водени от увеличение с 39 958 в щата Калифорния. Заявленията по Федерална програма за подпомагане на безработицата по време на пандемия са скочили с около 152 000 на 759 000. Програмата е насочена към самостоятелно заетите, сезонните работници и служители, които обикновено не отговарят на условията за другите държавни програми.