Защо златото спря да поскъпва

Какви са последните новини около ценния метал

16:33 | 26 април 2016
Обновен: 16:35 | 26 април 2016
Златни кюлчета. Снимка: Снимка: Akos Stiller/Bloomberg
Златни кюлчета. Снимка: Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Златото е един от най-горещите инвестиционни активи от началото на годината, или поне беше до средата на февруари. Тогава ценният метал поскъпна с около 20% само в рамките на месец и половина след началото на 2016. След този впечатляващ ръст обаче цената му остава на практика непроменена и дори леко отстъпва.

С жълтата линия - ценатра на златото и с бялата ценатана среброто от началото на годината:

Източник: Bloomberg Terminal

Актуалната му цена е около $1233,10 за тройунция, като през последните дни и седмици дори среброто го изпревари по ръст. "Дяволският метал" се търгува на ниво от $16,92 за тройунция.
Основната причина може да бъде търсена на пазарите на акции и по-точно във волатилността на пазарите.

Измерителят на този показател - VIX индексът - отстъпва сериозно от нивата, които достигна в началото на годината и които доведоха до приток на капитали към златото, като стойността на индекса падна до 13,88 пункта.

Стойността на VIX индекса от началото на годината:

Източник: Bloomberg Terminal

Корелацията между волатилността на пазарите на акции и цената на златото, което има ролята на актив убежище, е ясно изразена.

На 26 април стана ясно, че най-големият потребител на злато - Китай - е увеличил вноса си на злато от Хонконг през март, в отговор на края на тенденцията на поскъпване на благородния метал. Местното търсене на злато в ролята му на инвестиционен актив показва признаци на ръст в Китай.

Нетните покупки на благородния метал за март достигат 64,1 метрични тона спрямо 42,9 тона през февруари и 61,8 тона година по-рано. Търсенето на злато от страна на Китай през последните години като цяло расте с повишаването на доходите на хората в страната, което им позволява да купуват повече бижута и да инвестират в златни кюлчета и монети. Централната банка на страната също увеличава златните си резерви ежемесечно в опит да диверсифицира своите резерви.

Подкрепа за благородния метал в последните дни оказа и инвеститорът Дейвид Рош, който е начело на компанията за управление на активи Independent Strategy. Рош каза, че е увеличил позициите си в злато заради несигурността около действията на централните банки. Инвеститорите се обръщат към златото и в опит да се застраховат от действията на централните банки и евентуалната волатилност, която те могат да предизвикат. Думите му идват в контекста на очакваните заседания на Фед и BoJ в сряда и четвъртък.

Една интересна тенденция, свързана със златните зъби обаче работи против златото.