Топ 3 най-поскъпващи и най-поевтиняващи валути спрямо долара

Кои валути се представиха най-добре и най-зле от началото на годината спрямо долара

12:43 | 28 март 2016
Обновен: 12:47 | 28 март 2016
Топ 3 най-поскъпващи и най-поевтиняващи валути спрямо долара

Първите 3 месеца на 2016 бяха волатилни за пазарите в световен мащаб, като силни колебания имаше както при акциите, така и при суровините и валутите. Основните пазари на акции като европейските остават затворени на 28 март, заради ваканцията около католическия Великден. Търговията с валути обаче продължава и е време да обърнем поглед към трите най-добре и най-слабо представящи се валути спрямо долара през първите 3 месеца на 2016.

Топ 3 най-поскъпнали и най-поевтинели валути спрямо долара от началото на годината към 28 март 2016:

Периодът януари-февруари-март се оказа печеливш за валутите на 3 развиващи се пазара – Русия, Бразилия и Малайзия. Руската рубла отбеляза ръст от 11,23% спрямо долара, бразилският реал поскъпна с 11,03% спрямо американската валута, докато малайзийският рингит добави 7,97% към валутния си курс спрямо долара. Това са и трите най-добре представящи се валути и спрямо еврото, респективно спрямо лева. Спрямо еврото поскъпванията са малко по-слаби, като рублата добавя 8,23%, реалът – 7,95%, а рингитът – 4,88%.

На обратния полюс остават аржентинското песо, което губи 7,14% спрямо долара и 9,71% спрямо еврото от началото на годината до 28 март. Британският паунд поевтинява с 3,69% спрямо долара и с 6,34% спрямо еврото за същия период, докато новозеландският долар губи 1,21% спрямо американската валута и 3,94% спрямо еврото.

Рублата

Поскъпването на рублата от началото на годината се дължи на няколко фактора. Най-важният несъмнено е петрола, чието възстановяване даде най-сериозно отражение за покачването на стойността на руската валута. След сериозното ѝ поевтиняване, достигнало пик от над 82 рубли за долар, тя се възстанови с поскъпването на петрола до над $41 долара за барел, като поскъпна до ниво от под 68 рубли за долар. Имайки предвид сериозното поевтиняване всяко поскъпване на валутата в процентно изражение е по-голямо. Освен това очакванията към Руската централна банка за понижение на лихвите са ниски, като те са оставени от инвеститорите за период по-напред в бъдещето.

За сметка на това Фед подхрани очакванията за по-разхлабена парична политика и по-малко повишения на лихвите в САЩ през 2015. ЕЦБ от своя страна предприе рекордни стимулиращи мерки, което направи рублата най-добре представящата се валута и спрямо еврото. Неясно е доколко поскъпването ще остане устойчиво, имайки предвид волатилността в цената на петрола и последните изявления на централни банкери от Фед, които започнаха да загатват за по-затегната парична политика след като преди това сериозно понижиха тези очаквания.

Очакванията на анализаторите са, ако рублата стигне до ниво от 60 рубли за долар, Руската централна банка да започне да купува долари и да попълни валутните си резерви, като потисне стойността на рублата.

Реалът

Основната причина за поскъпването на реала не е икономическа, а политическа. Стойността на бразилската валута е тласкана напред от настроенията срещу президента на Бразилия Дилма Русеф. Срещу нея започна процедура по импийчмънт, като комисия от 65 народни представители ще изготви доклад и ще прецени дали да продължи процедурата срещу държавния глава. Ако процедурата бъде продължена, докладът ще стигне до Долната Камара, където за отстраняването на президента ще са необходими гласовете на две трети или 342 от общо 513 депутати.

В противен случай процедурата ще бъде анулирана, но ако се стигне до обвинение Русеф ще бъде отстранена за 180 дни от поста си. Опозицията в Бразилия я обвинява в измами при отчитането на държавните средства през 2014 и 2015. Увеличават се и слуховете, че една от политическите партии в управляващата коалиция ще свали подкрепата си от управлението. В отговор на поскъпването на реала Бразилската централна банка започна операции по изкупуването на долари чрез обратни суапове, като целта е поддържане на валутните резерви на страната, които по думите на гуверньора на централната банка дават сигурност на икономиката. Реалът се търгува на ниво от 3,67 реала за долар.

Рингитът

Поскъпването на малайзийския рингит по подобие на рублата може да бъде отдадено до най-голяма степен на поскъпването на петрола. Инвеститорите започнаха годината с мечи очаквания по отношение на рингита и с много отворени къси позиции, надявайки се на поевтиняването му. Възстановяването на петрола обаче обърна тенденцията на валутния курс на малайзийската валута, като това принуди по-ниско рисковите инвеститори да покрият късите си позиции, допълнително давайки тласък на рингита.

Песото

Аржентинското песо очаквано поевтиня сериозно спрямо долара след като новият президент на страната Маурисио Макри встъпи в длъжност през декември 2015. Той девалвира песото и позволи свободен достъп до пазара за първи път от 4 години, като централната банка на страната спря да се намесва в продължение на почти 2 месеца.
 
Паундът

Поевтиняването на паунда се дължи най-вече на увеличените страхове у инвеститорите за това, че Великобритания ще напусне ЕС. До провеждането на референдума за това на 23 юни  стойността на паунда вероятно ще остане потисната, а при евентуален Brexit анализаторите прогнозират дори по-сериозно поевтиняване. Освен това Английската централна банка не дава индикации, че скоро ще започне да вдига лихвените проценти.

Новозеландският долар

Поевтиняването на новозеландския долар спрямо долара не е толкова сериозно, като може да бъде отдадено на изненадващото решение на Новозеландската централна банка да понижи лихвите с 0,25% до ново рекордно ниско ниво от 2,25% на 10 март. Паричните власти в страната казаха, че може да има и още разхлабвания на политиката, защото очакванията за инфлацията остават ниски.