Индустриалното производство в еврозоната се свива до почти 4-годишно дъно

Графика за 12 февруари

15:36 | 12 февруари 2020
Поредния спад в производствения сектор очертава тежка година за еврозоната. Графика: Bloomberg
Поредния спад в производствения сектор очертава тежка година за еврозоната. Графика: Bloomberg

Дълбоко свиване на индустриалното производство в еврозоната в края на миналата година подчертава предизвикателствата, пред които секторът ще се изправи през 2020 г.

Спадът от 2.1%  на месечна база - най-значителния за последните почти 4 години, поражда съмнения относно скорошното възстановяване на индустрията, съобщава Bloomberg. Икономиката на еврозоната нарасна слабо през четвъртото тримесечие, като перспективите в началото на годината бяха помрачени от разпространението на коронавируса.

Част от понижението през декември може да се дължи на временни фактори. Франция беше засегната от протестите срещу пенсионната реформа, а свиването в Германия вероятно се дължи отчасти на въздействието на празничните дни в строителния сектор.  

Въпреки че следващото заседание на Европейската централна банка за монетарната политика е след четири седмици, спекулациите, че членовете на Управителния ѝ съвет могат да обмислят облекчаване на политиката за стимулиране на икономиката, бяха подновени след публикуването на данните в сряда. Очакванията за момента са икономиката на еврозоната да нарасне с 1.1% през тази година. ЕЦБ ще преразгледа прогнозите си през март.