Петролът е стабилен под двумесечния връх - търговците претеглят смесените перспективи

Графика на деня, 29.06.2024

09:44 | 29 юни 2024
Обновен: 09:45 | 29 юни 2024
Автор: Девика Кришна Кумар, Джордан Фицджералд
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Петролът се търгуваше с незначителни промени, след като отстъпи от почти двумесечния си връх, тъй като търговците преценяваха нарастващите доставки и ескалиращото напрежение в Близкия изток.

Суровият петрол West Texas Intermediate поевтиня с 0,2 % до близо 81 USD за барел. Петролът остава в тесен диапазон, тъй като пазарите показват нарастващи доставки от САЩ, а китайската икономика изглежда вяла. Въпреки това суровият петрол завърши месеца с близо 6% ръст.

Засилващият се конфликт в Близкия изток поставя долна граница на цените. Израел се приближава към пълномащабна война с "Хизбула" в Ливан, докато борбата му срещу "Хамас" в Газа продължава. Междувременно бунтовниците хути в Йемен засилиха атаките срещу търговския транспорт в региона.

Икономическите перспективи на Китай са основен фактор, който оказва влияние върху пазара. Забавянето на търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света принуди рафинериите да намалят работните си нива и да удължат поддръжката.

Перспективите за САЩ са по-обнадеждаващи. Предпочитаният от Федералния резерв измерител на базисната инфлация в САЩ се забави през май, което подкрепи аргументите за по-ниски лихвени проценти по-късно тази година. Президентът на Федералната резервна банка на Атланта Рафаел Бостик заяви, че продължава да очаква едно понижение на лихвения процент през четвъртото тримесечие на тази година, тъй като инфлацията показва напредък.

Спредовете за бързооборотни стоки сигнализират за известно засилване.