Чудите се накъде ще тръгнат лихвите в САЩ - вижте медта и златото

Любопитна корелация забелязва финансовият съветник Адам Робинсън

15:34 | 9 януари 2017
Обновен: 15:37 | 9 януари 2017
Чудите се накъде ще тръгнат лихвите в САЩ - вижте медта и златото

Чудите се накъде ще тръгнат лихвите в САЩ и дали цикълът на затягане на парична политика на Федералния резерв ще продължи? Обърнете поглед към пазарите на метали, съветва Адам Робинсън, който е съветник на големи хедж фондове и семейни инвестиционни къщи в Robinson Global Strategies.

Робинсън намира интересна корелация между съотношението в цените на медта и златото и доходността по 10-годишните американски държавни облигации, която малко или много следва пряко паричната политика на Фед.

Връзката между цените на медта и златото и движенията на лихвите в САЩ не е нещо, което финансовите анализатори типично следят, но графиката показва, че наистина движенията са доста сходни в тесни граници.

Федералният резерв се намира в цикъл на затягане на паричната политика, макар и той да върви доста бавно засега със само две минимални повишения на лихвите от по 0,25 процентни пункта за последното десетилетие – едно в края на 2015 и едно в края на изминалата 2016.

Пазарът на труда от своя страна остава индикатор, в подкрепа на прогнозите за нови повишения на лихвите в САЩ през 2017, като данните от края на миналата седмица (6 януари) показват увеличение на работните места в най-голямата икономика в света от 156 хил. през декември и над 2 млн. общо за цялата 2016. В същото време възнагражденията на американските служители растат с 2,9% на годишна база през последния месец на миналата година.

Макар и корелацията между съотношението в цените на медта и златото и движението на лихвите в САЩ да е изненадваща на пръв поглед, следнето на още един индикатор никога не е излишно в анализите на редове от финансови данни.